Teama de Balena Albastră: Ai grijă de copilul tău pe Internet ca să nu-l supravegheze alții

FEATURE
Teama de Balena Albastră: Ai grijă de copilul tău pe Internet ca să nu-l supravegheze alții
04 apr. 2017 | 13:33

Deși Balena Albastră se dovedește, pe zi ce trece, a fi un fals, asta nu înseamnă că pericolele de pe internet nu sunt reale; sunt câteva lucruri pe care le poți face, astfel încât să fii cât mai sigur de siguranța online a copilului tău.

[related]

Balena Albastră a părut, în primele zile de la apariția în presa românească, un fenomen real și îngrijorător. Pe măsură ce timpul (destul de puțin) a trecut, au început să apară semne care ne arată că vorbim despre o fabricație și despre un pretext pentru diverse activități. Am mai vorbit despre asta și am mizat pe ideea că ne îndreptăm către o isterie în masă din cauza acestui joc criminal, iar lucrurile se află pe același făgaș.

Balena Albastră: identitatea artificială a unor probleme reale

Avem cazuri de copii care au ajuns în presa respectată cu fabulații în care Balena Albastră a devenit o aplicație pentru telefon, fiind doar un pretext pentru un upgrade de smartphone. De asemenea, avem de-a face și cu un adevărat telefon fără fir în ceea ce privește jocul, natura sa fiind denaturată pe măsură ce ajunge la cât mai multă lume. Astfel, copiii spun că acest joc te pune să-ți ucizi familia, printre altele, pentru că ideile transmise din vorbă în vorbă se transformă foarte repede.

În momentul în care scriu acest articol, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea și Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, se pregătesc să viziteze mai multe școli din București pentru a discuta cu elevii despre acest fenomen, pozând probabil în figuri materne. În paralel, în toată țara avem de-a face cu ședințe de urgență convocate la inspectorate, dar și cu intrarea jocului în atenția comisiei SRI din Parlament, senatorul Cristian Chirteș vorbind despre atacurile cibernetice pe care le poate preveni Serviciul Român de Informații.

Îngrijorarea atinge cote maxime în aceste zile, însă abia acum, când problemele reale ale unor adolescenți au căpătat o identitate ușor de reținut pentru adulți, dar și pentru alți tineri. Balena Albastră este doar un episod, dar problemele cu care unii copii se confruntă nu vor dispărea, cel puțin nu prea curând și nu fără eforturi din partea celor care îi au în grijă.

Responsabilitatea pornește de la părinți

Cu toate că avem parte de diverse personaje care vor să lămurească tinerii cum e viața în online și chiar dacă la școală, profesorii vor fi vigilenți, să nu uităm că o mare parte a responsabilității o au, în continuare, părinții. Mi-e greu să cred că la o oră plictisitoare de la școală, un elev va avea ideea de a intra tocmai atunci pe VKontakte și de a încerca să descopere care e treaba acolo. E mai ușor să faci asta acasă, până se întorc părinții de la lucru, când poate că ai câteva ore la dispoziție.

Controlul parental rămâne o soluție viabilă pentru prevenirea problemelor peste care pot da tinerii pe internet, care nu este deloc o entitate prietenoasă, mai ales dacă nu ai habar ce faci. În primul rând, acest control trebuie să aibă la bază comunicarea, despre care am vorbit și într-un articol trecut. Fără comunicare, e greu să se ajungă și la alți pași preventivi în materie de securitate online.

Discuțiile cât mai deschise sunt o bază foarte bună pentru controlul parental vând vine vorba de internet. Explică-i copilului despre pericolele care apar pe internet, folosind un limbaj adecvat vârstei, și invită-l să folosească dispozitivele într-un spațiu comun al casei, pe cât posibil. De asemenea, pentru că tinerii vor da inevitabil de conținut ofensator pe internet, încurajează-i să discute cu tine despre astfel de conținut, iar tu vei avea posibilitatea să descoperi de pe ce site-uri provin imaginile, videoclipurile sau textele, fiind ușor să le blochezi cu o aplicație de control parental. Dacă există niște limite impuse pentru traficul de pe internet, este mai ușor pentru copii să înțeleagă de ce unele lucruri nu sunt în regulă. Din nou, totul trebuie făcut cu explicații cât mai clare, iar tu trebuie să fii gata să răspunzi la orice întrebare în detaliu. ”Pentru că așa am zis eu” nu e un răspuns acceptabil.

[related]

Cum să-ți protejezi copilul pe internet cu funcții de control parental

Controlul parental are mai multe dimensiuni când vine vorba de soluțiile pe care le ai la dispoziție, după ce ai trecut de pasul anterior, în care îți încurajezi copilul să discute deschis cu tine. Astfel de soluții software sunt, într-o oarecare măsură, integrate și în sistemele de operare sau în browserele pe care le folosești.

Microsoft Family Security, din Windows 10, este o unealtă ideală și gratuită de control parental. Pentru aceasta, trebuie să îi creezi copilului un cont special pe calculator, navigând în Settings și apoi în Accounts. Aici, selectează opțiunea Family & other people din partea stângă și în meniul nou, apasă pe Add a family member. Selectează opțiunea Add a child și selectează una dintre opțiunile relevante legate de email. Apoi, asigură-te că dezactivezi opțiunile pentru reclame care apar în ecranul următor. După ce activezi contul, poți configura diversele setări de control parental pentru acesta.

După ce contul e activ, în fereastra din Family & other people vei descoperi că poți accesa pagina Manage family settings online. Aici poți naviga pentru a selecta toate opțiunile relevante dorințelor tale. Poți alege între ce ore are acces copilul la calculator în fiecare zi, dar poți seta și filtre cu site-uri blocate. Există și reversul medaliei, unde poți crea o listă doar cu site-uri ”aprobate” de tine.

Și alte aplicații de control parental pe care le poți descărca sau cumpăra de pe internet funcționează similar. Vei avea posibilitatea să configurezi aproximativ orice ți se pare relevant pentru contul copilului tău, astfel încât să te asiguri că acesta nu va putea accesa site-uri dubioase, sau că nu va folosi calculatorul la o oră nepermisă. Unele aplicații îți oferă și rapoarte care îți dau informații despre site-urile pe care le accesează copilul tău, astfel că vei ști dacă acesta intră pe o pagină cu conținut chestionabil, chiar dacă aceasta ”dispare” din istoric. Dacă puștiul a căutat balena albastră pe internet, nu va fi greu să descoperi asta.

Echivalentul aplicațiilor de control parental pentru Windows se găsesc și pe Android și pentru iOS, astfel că ai posibilitatea de a securiza, într-o oarecare măsură, și smartphone-urile celor mici.

Limitele de vârstă nu sunt de decor

Când vine vorba de site-urile pe care aceștia le accesează, ține minte că în termenii și condițiile pe care nu le citim niciodată există și informații cu privire la vârsta minimă pe care trebuie să o ai pentru crearea unui cont. Am văzut nenumărate conturi de Facebook ale unor copii care n-au încă 10 ani (și care sunt cei mai maleabili), cu toate că site-ul nu permite înregistrarea de conturi de către persoane care nu au cel puțin 13 ani. Dar cine stă să verifice, nu? La fel se întâmplă și pe YouTube, care are aceeași limită minimă de vârstă pentru înregistrare, dar și cu alte site-uri care nu permit (sau care spun că nu permit) minților foarte fragede să acceseze conținutul.

[related]

Pe Facebook îți găsești prietenii, dar poți găsi și o transmisiune live cu o femeie din Buzău care amenință că se aruncă de la geam (văzută în timp ce luam o pauză de la scrierea acestui material). Pe YouTube riști să ajungi la videoclipuri care de care mai dubioase, fie că vorbim de teorii ale conspirației, fie că vorbim de materiale violente care scapă de filtre și rămân o perioadă pe site.

Momente prielnice pentru inițiative periculoase

La toate motivele pentru care a-ți proteja copilul pe internet reprezintă o sarcină deosebit de importantă în această epocă interconectată, îmi permit să adaug din nou legea Big Brother. Dacă tu nu îți vei supraveghea copilul pe internet, altcineva o va face. Controlul netransparent al internetului se practică în multe state din lume, având aici exemple de vază precum Turcia sau Egipt, unde la nevoie se taie aproape complet accesul la site-uri importante. Nu trebuie să uităm nici de Statele Unite, unde confidențialitatea pe Internet are potențialul de a deveni o amintire.

În momente în care populația este cuprinsă de o isterie în masă (de această dată, Balena Albastră e la rând, dar poate că va urma Zâna de Foc), fabricată și alimentată de portaluri de știri care servesc titluri explozive, senzaționale și șocante, e foarte ușor să propui soluții legale care să țină, chipurile, lucrurile în frâu. Astfel de inițiative pot părea că aduc un beneficiu comunității, scăpându-i de o durere de cap pe părinți, dar aducând alte dureri de cap mascate. Având în vedere că se vorbește despre atacuri cibernetice, este deja clar că ne îndreptăm într-o direcție greșită când încercăm să analizăm un asemenea fenomen, pentru că lumea încă nu știe despre ce vorbește.

Să nu uităm, drumul spre iad e pavat cu intenții bune.