29 mart. 2017 | 07:20

Atentatul de la Londra ne-ar putea lăsa fără criptare în WhatsApp

ACTUALITATE
Atentatul de la Londra ne-ar putea lăsa fără criptare în WhatsApp

Atentatul de la Londra de acum câteva zile pare a fi cel mai recent pretext pentru ca autoritățile să readucă în discuție eliminarea criptării datelor.

Pe de-o parte, un număr semnificativ de dezvoltatori au început să integreze soluții de criptare end-to-end pentru conversații în format digital. Pe de altă parte, organizațiile guvernamentale dintr-un număr foarte mare de teritorii încearcă să impună eliminarea acelorași soluții de securitate sporită din aplicații populare precum WhatsApp, Messenger, Telegram și nu numai.

Cele mai recente eforturi împotriva criptării datelor din aplicațiile de mobil au revenit în centrul atenției după atentatul de la Londra. În urmă cu câteva zile, un individ a decis să intre cu o mașină într-un număr foarte mare de pietoni de pe Westminster Bridge. Partea tristă este că s-a dovedit că ar fi folosit WhatsApp cu câteva minute înainte de a intra pe cel mai reprezentativ pod din Londra.

Din momentul în care s-a făcut prima referință la WhatsApp, nu a durat foarte mult până când guvernul britanic a anunțat că vrea să restricționeze semnificativ utilizarea criptării end-to-end în aplicațiile de mesagerie. Informația vine de BBC și este însoțită de un comunicat de presă. ,,Trebuie să ne asigurăm că organizații precum WhatsApp nu oferă un loc secret pentru teroriști ca aceștia să comunice între ei. Trebuie să ne asigurăm că serviciile noastre de inteligență pot trece peste criptarea WhatsApp.” La scurt timp după atentatul de la Londra, declarația a fost făcută de Amber Rudd – British Home Secretary.

Cum era de așteptat, aceste declarații nu au fost întâmpinate cu brațele deschise de către experții în securitate și avocații pentru libertăți civile. Din păcate, cum s-a întâmplat și în Statele Unite în urmă cu câțiva ani, atentatele teroriste reprezintă prilejul perfect pentru ca organizațiile guvernamentale să șteargă cu buretele principiile de viață privată și intimitate ale cetățenilor obișnuiți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele