30 iun. 2017 | 11:00

Aquila, drona cu internet de la Facebook, a finalizat primele teste cu succes

ACTUALITATE
Aquila, drona cu internet de la Facebook, a finalizat primele teste cu succes

Pe sistemul nici o zi fără Facebook, compania americană se poate mândri cu aterizarea cu succes a dronei Aquila, responsabilă de aducerea internetului în zone greu accesibile.

Când nu încearcă să folosească tot ce ai postat vreodată pe Facebook pentru a-ți servi reclame cât mai atractive, compania americană se implică în câteva cauze nobile. Una dintre ele implică aducerea conectivitiății la internet în teritorii greu accesibile printr-o dronă alimentată cu energie solară.

Aeronava Aquila din imaginea de mai sus nu are nici o persoană la interior, ci este comandată de la distanță și a fost deja implicată în două zboruri de test. Din păcate, primul dintre cele două a fost un eșec, iar drona s-a prăbușit. Raportul oficial motivează aterizarea fără succes prin intermediul condițiilor neprielnice de vreme, respectiv, un vânt foarte puternic.

După ce au lucrat câțiva ani la acest proiect, cei de la Facebook se pot bucura de faptul că, după câteva zboruri de test, aeronava este gata să-și împlinească scopul. Primul zbor al dronei Aquila a avut loc anul trecut în luna iunie în Yuma, Arizona. Din păcate, după 96 de minute s-a prăbușit în timpul procedurilor de aterizare. Autoritățile americane au investigat incidentul. Al doilea zbor s-a desfășurat pe 22 mai pe parcursul a două fără 14 minute. Important este însă că, de acestă dată, aterizarea a fost un succes.

Conform declarațiilor oficiale, echipajul din spatele dronei a învâțat foarte multe din prima tentativă. În plus, aeronava efectivă a beneficial de câteva schimbări importante de design între timp. Aripile sunt acum mai puternice și rezistă mai bine la presiunea aterizării, micșorând impactul forței de frecare. Sute de senzori noi acumulează informațiile necesare pentru a îmbunătăți semnificativ eficiența pilotului automat. Comparativ, decolarea în timpul celui de-al doilea zbor a fost mai eficientă, iar ascensiunea de două ori mai rapidă. Mai multe detalii despre eveniment găsiți într-o postare pe blogul companiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele