22 mai 2015 | 07:24

Internet în zone fără acoperire – Ce soluții sunt pentru a fi online

ACTUALITATE
Internet în zone fără acoperire - Ce soluții sunt pentru a fi online

Dacă vrei să ai acces la internet în zone fără acoperire, sunt soluții încă de acum, iar viitorul sună chiar mai bine: companii precum Google și Facebook dezvoltă sisteme mai bune.

Accesul la internet în zone fără acoperire a fost mereu o problemă complicată și greu de rezolvat cu o soluție eficiență și mai ales cât mai ieftină, însă în câțiva ani vom scăpa de așa griji.

În primul rând, accesul la internet în zone fără acoperire se poate face în ziua de astăzi cu ajutorul tehnologiei prin satelit. Dacă inițial prețul pentru a folosi această tehnologie era destul de ridicat, acum costul lunar nu se ridică la mai mult decât costul unui abonament normal la furnizorul tradițional de internet.

Proiectul Google Loon pentru internet în zone fără acoperire

Gigantul Google s-a implicat în găsirea de soluții cât mai ieftine pentru implementarea accesului la internet în zone fără acoperire. Principala soluție testată în cadrul proiectului Loon pare să dea roade deja. Cei de la Google vor să furnizeze internet în zone fără acoperire prin intermediul unor emițătoare radio purtate la mare înălțime de baloane.

Cel care conduce acest proiect la Google a anunțat că producția și lansarea unui astfel de balon se poate implementa în doar câteva ore în acest moment, față de începutul proiectului când procesul dura cam 3-4 zile. Baloanele sunt ridicate deasupra zonelor fără acoperire, la 32 km înălțime, deasupra zonelor de trafic aerian. Vitezele de transfer vor fi similare cu cele oferite prin rețele de internet mobil 3G și Google testează chiar și echipamente LTE pentru viteze 4G.

internet in zone fara acoperire google loon

Internet în zone fără acoperire prin drone Facebook

Ca soluție pentru furnizarea de internet în zone fără acoperire, Facebook a implementat o serie de măsuri prin proiectul internet.org, prin care își propune să ofere acces oriunde în lume. Unul dintre proiectele despre care chiar și Mark Zuckerberg a vorbit este asemănător cu cel al celor de la Google, însă Facebook folosește niște drone în loc de baloane, în formă de V care poartă numele de cod Aquila.

Drona concepută de Facebook poate sta în aer până la trei luni fără încetare și poate furniza internet de la înălțimea de 18-27 km. Drona este mai ușoară ca o mașină mică însă are o lungime egală cu a unui Boeing 737.

internet in zone fara acoperire facebook

Internet în zone fără acoperire cu românii de la Pangea

O altă soluție de viitor pentru Internet în zone fără acoperire ar putea fi implementată cu ajutorul proiectului românesc Pangea. Frații Vlad și Radu Iuhas din Cluj au dezolvat o tehnologie prin care poți să te conectezi la internet fără să ai nevoie de conexiune de date.

Pangea ar urma să dezvolte o aplicație care odată instalată pe telefonul mobil să creeze un proxy prin care trece internetul, adică o conexiune separată de cea obișnuită. În momentul în care accesezi o pagină web se va iniția un apel, asemenea conexiunii dial-up, iar cât timp rămâne apelul activ, ești conectat prin intermediul lui la internet.

internet in zone fara acoperire pangea

Conectare prin satelit pentru internet în zone fără acoperire

Pe teritoriul României conectarea în zone fără acoperire se poate face prin intermediul satelitului. Numeroase companii românești oferă servicii de internet prin satelit, oriunde pe teritoriul țării.

Pentru conectare sunt necesare o antenă de satelit standard și un modem care să se conecteze la calculator printr-o conexiune Ethernet. Costurile echipamentului sunt un oarecare impediment, însă prețurile abonamentelor pentru o astfel de conectare este echivalent cu abonamentul unei rețele tradiționale.