Avionul Facebook care duce Internet în Africa arată ca un bombardier

Avionul Facebook care duce Internet în Africa arată ca un bombardier

Planurile Facebook de a deveni un serviciu de Internet plutitor pentru țările în curs de dezvoltare încep să se concretizeze.

Compania a prezentat Aquila, un avion aflat încă în teste, creat întocmai pentru acest scop. Are deschiderea aripilor unui Boeing 737 și, deși este echipat cu toate dispozitivele necesar, cântărește doar între 400 și 450 de kilograme, cam o treime din greutatea unui Prius. „Va putea înconjura o anumită regiune până la 90 de zile, furnizând Internet de la o altitudine de 18 până la 27 de metri”, potrivit blogului companiei.

Va funcționa astfel: Facebook va avea lasere pe Pământ, capabile să localizeze dispozitivul optic, montat pe spatele avionului. Practic, va fi ca și cum ai împușca cu laser o țintă de dimensiunile unei monede, de la o distanță de 16 kilometri. Pentru că avionul necesită o conexiune cu aceste lasere, e posibil să experimentezi o conexiune mai mai lentă atunci când plouă sau când e înnorat.

Cei de la Facebook spun că au atins o acuratețe și o viteză impresionante pentru funcționarea acestor lasere. Au testat unul care poate livra date la o viteză de 10GB pe secundă, adică de 10 ori mai rapid decât majoritatea laserelor folosite în industrie.

Facebook intenționează să utilizeze Aquila pentru a crea o rețea capabilă să ofere acces la Internet în zonele rurale. Folosind o varietate de surse ale datelor, Facebook poate stabili unde sunt oamenii fizic, pentru a găsi ulterior cea mai convenabilă metodă de a le furniza serviciile. Precum în cazul proiectului Internet.org, Facebook nu va oferi acces direct, ci va încheia parteneriate cu furnizori locali.

 

Citește și: