18 mai 2017 | 02:34

Android O: tot ce trebuie să știi despre cea mai nouă versiune de Android

ACTUALITATE
Android O: tot ce trebuie să știi despre cea mai nouă versiune de Android

Versiunea finală de Android O va fi lansată în câteva luni, dar Google a dezvăluit deja toate picanteriile viitorului SO în cadrul Google I/O 2017.

Cea mai importantă conferință Google de peste an dedicată dezvoltatorilor se desfășoară în aceste zile în Statele Unite. Pe lângă multe alte noutăți referitoare la serviciile și produsele Google, oficialii companiei au insistat foarte mult pe viitorul Android. Cel mai probabil, acesta va ajunge la utilizatori sub numele de Android Oreo, dar momentan este doar Android O.

Viitorul sistem de operare Android ar trebui să se lanseze până la finele acestui an pentru posesorii de terminale Google Pixel și, eventual, ultimele modele de Nexus. În loc să includă schimbări radicale de interfață și funcții care să-ți fure atenția, acesta va pune accent pe o experiență de utilizare mai prietenoasă pentru utilizatori. Efectele de tranziție vor fi semnificativ mai line și mai rapide, iar întregul sistem de notificări va fi reinventat cu scopul de a te ajuta să afli mai repede ceea ce te interesează.

Printre particularitățile tehnologice care vor sintetiza schimbările din Android O se numără Fluid Experiences, Vitals și Notifications Dots. În spatele conceptului de Fluid Experiences sunt ascunse toate micile detalii care te vor ajuta să fii mai rapid la interacțiunea cu telefoane sau tablete cu Android. Un nou mod picture-in-picture te va ajuta să vizionezi clipuri și să iei notițe în același timp. Notification Dots poate fi sintetizat ca un mod mai elegant de a interacționa cu notificările și mesajele primite. Vitals facilitează pornirea mai rapidă a întregului sistem de operare și încărcare mai rapidă a aplicațiilor.

Tot la capitolul eficiență sporită, intră un sistem de inteligență artificială care te va ajuta să selectezi mai ușor doar bucățile care te interesează dintr-un text. Același sistem bazat pe rețele neurale îți va face recomandări când vine vorba de completarea online a unor formulare cu datele potrivite – Copyless Paste. Sub umbrela Google Play Protect ar trebui să se ascundă o serie de îmbunătățiri menite să-ți protejeze datele de pe mobil de amenițări cibernetice sau din lumea reală.

Odată cu Android O, ar trebui să se pună bazele pentru Project Treble, un nou sistem prin care Google speră să reușească să micșoreze fragmentarea platformei pentru mobile. Pentru că nu este prima oară când auzim astfel de promisiuni, ar fi bine să percepem cu un grad sporit de reticență afirmațiile legate de eficientizarea propăgării actulizărilor pentru smartphone-uri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele