Analizarea fosilelor ne permite să aflăm ce culoare aveau dinozaurii
Pigmenții fosilelor le permit specialiștilor să reconstruiască cu acuratețe culoarea organismelor antice- lucru care ne oferă informații surprinzătoare cu privire la viața pe care acestea au avut-o.
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol și din Virginia au descoperit modalitatea în care pigmentul detectat în fosilele mamiferelor dispărute le permite să detecteze culoarea pe care aceste specii au avut-o. Partea surprinzătoare a acestui experiment este că specialiștii pot determina culoarea, prin intermediul aceleiași tehnici de analiză, unor mamifere care au dispărut de mai bine de 300 de milioane de ani, conform Science Daily.
Până în prezent, grupul de cercetători a studiat țesuturi ale unor pești, ale broaștelor, dar și păr care provine de la mamifere, pene de la păsări și cerneala din corpul caracatițelor și al calmarilor. Ceea ce au descoperit aceștia este că fosilele încă conțin melanină, element care le va permite să identifice coloritul și modelul acestor animale antice.
De asemenea, specialiștii au afirmat că structurile microscopice (care erau considerate în trecut bacterii fosilizate) sunt de fapt melanozomi (adică organite celulare în care este depozitată melanina- pigmentul care conferă culoare părului, penajului, pielii și ochilor). Aparent, analizarea formei melanozomilor le permite acestora să identifice culorile dinozaurilor și, mai nou, ale mamiferelor dispărute de milioane de ani. Spre exemplu, organitele celulare de culoare roșiatică au forma unor mingii, în timp ce cele de culoare neagră au o formă alungită.
Pe lângă diferența de formă, melanozomii au și o structură chimică diferită. Analizarea acesteia la mamiferele existente și compararea ei cu cea care provine de la animalele antice le va permite oamenilor de știință să înțeleagă modalitatea în care melanina s-a modificat pe parcursul a milioane de ani. Lucru care va conduce la descoperirea de noi informații cu privire la mamiferele antice.
Analizarea cernelii din corpul fosilelor de calmari ne arată că cerneala din perioada Jurasică nu poate fi distinsă de cea care se regăsește în corpul sepiei, ceea ce ne oferă indicii cu privire la evoluția speciilor existente.
În final, studiile de acest gen sunt relevante pentru că ne informează cu privire la aspecte specifice din istoria vieții și a planetei.