03 apr. 2017 | 16:19

Acest algoritm poate transforma orice fotografie în pictura unui artist faimos

ACTUALITATE
Acest algoritm poate transforma orice fotografie în pictura unui artist faimos

Inteligența artificială devine o unealtă utilă în artă și îți permite atât să transformi o pictură într-o fotografie, cât și să modifici anotimpul prezentat în imagini, respectând stilul artistului.

Transferul de stil a devenit recent un trend, mai ales de când a lansat Adobe o aplicație experimentală care îți permite să aplici stilul unei fotografii pe o alta. Spre exemplu, dacă îți plac fotografiile cu peisaje realizate în stilul anilor ’90, poți aplica același stil pozelor realizate cu smartphone-ul tău.

Cercetătorii de la Berkeley au preluat această idee și au dus-o puțin într-o altă direcție. Poți avea ca bază o poză obișnuită și să o transformi într-o pictură a lui Monet, Van Gogh sau a lui Cezanne. Echipa s-a putut folosi de aceeași tehnică pentru a modifica pozele făcute iarna în Yosemite, modificând peisajul într-unul văratic. De asemenea, aceeași aplicație le-a permis să transforme merele în portocale și caii în zebre, conform Engadget.

Cel mai interesant lucru cu privire la această cercetare este că deși nu avem o fotografie care să surprindă scena pe care a pictat-o Monet, avem cunoașterea setului de picturi ale lui Monet. Pe baza acestor date, putem determina diferențele stilistice între cele două seturi (adică între fotografiile noastre și picturile lui Monet) și ne putem imagina cum ar arăta o scenă dacă ar prelua stilul celeilalte.

Acest lucru pare a fi mai simplu decât e de fapt, mai ales când ne gândim că o mașinărie trebuie să fie capabilă să înregistreze aceste diferențe și să transforme fotografiile în conformitate cu ele.

Partea cea mai grea este că sistemul trebuie să fie ciclic, adică așa cum poți traduce o propoziție din română în engleză și invers, păstrând sensul, așa ar trebui să poți transforma o poză într-o pictură Monet și invers, fără a pierde din vedere aspecte importante. Iar cercetătorii au reușit să creeze un algoritm, care deși nu este încă perfect, el poate ține cont de stiluri diferite. Drept dovadă, deși sistemul de inteligență artificială nu poate crea poze care să se plieze cu exactitate pe stilul picturilor, el poate ajunge la rezultate bunicele.

Aceleași surse ne anunță că s-ar putea ca software-ul să fie valabil în curând în aplicația Instagram.