Algele care cresc durata de viață a bateriei telefonului tău
Aproape fiecare gadget pe care îl folosim funcționează cu ajutorul bateriilor. Însă de când acestea au devenit extrem de avanasate, durata de viață a bateriilor tradiționale și longevitatea ciclurilor de încărcare au scăzut drastic. Dacă la începutul erei telefoanelor, acestea aveau baterii care țineau și o săptămână, astăzi putem fi foarte fericiți și impresionați dacă smartphone-urile noastre rezistă mai mult de o zi cu o singură încărcare.
Oamenii de știință au descoperit o modalitate prin care bateriile noastre pot avea o durată de viață mult mai mare decât în prezent. Bateriile bazate pe litiu și sulf rezistă mai mult decât cele convenționale Lithium-ion însă nu sunt folosite la scară largă. Ele au o durată de viață extrem de scăzută din cauză că sulful nu rezistă mult până să se dizolve. Câțiva cercetători de la Laboratoarele Berkeley au descoperit un tip de algă cu care pot înlocui sulful respectiv pentru a oferi o durată de viață sporită bateriilor.
Un derivat obținut din alge roșii poate fi introdus în bateriile bazate pe litiu și sulf tocmai pentru a stabiliza ansamblul. Astfel că materialele active sunt legate mai bine împreună iar bateria va avea o durată de viață mai mare. Sulful nu se va mai dizolva atât de repede iar amestecul este unul mult mai eficient din punct de vedere al costurilor. Dacă această tehnologie va fi dezvoltată mai departe există o posibilitate ca bateriile convenționale Lithium-ion să fie înclocuite.
Derivatul pe nume Carrageenan, obținut din algele roșii, este folosit cu preponderență în industria alimentară, ca un agent de îngroșare. În plus, mai poate fi utilizat și ca un polimer sintetic. Cercetătorii de la Berkeley au urmărit cu atenție efectele pe care derivatul din algele roșii îl are asupra bateriilor. Tot aceștia spun că, în viitor, cu ajutorul noii descoperiri, bateriile vor ajunge la o durată de viață de mii de cicluri de încărcare, notează Wired.