Acer Predator 21X este un Goliat al laptop-urilor de gaming [PLAYTEST]

Acer Predator 21X este un Goliat al laptop-urilor de gaming [PLAYTEST]

Acer Predator 21X este un adevărat monstru în materie de laptop-uri de gaming, din mai multe puncte de vedere, dar experiența este o sabie cu două tăișuri.

Am relatat deja despre laptop în trecut, iar acum am avut ocazia să îl primim și să ne luptăm cu el. N-am ales titlul întâmplător, deoarece 21X este un adevărat Goliat în ceea ce privește laptop-urile de gaming. Înainte să discutăm despre experiența cu laptop-ul, însă, trebuie să trecem în revistă specificațiile cu care avem de-a face.

Acer Predator 21X: Înainte de deschiderea cutiei

Elementul central al acestui laptop de gaming este ecranul, cu care Acer se mândrește, deoarece este primul ecran curbat folosit pentru un laptop. Ecranul are o diagonală de 21 de inci, iar formatul acestuia este ultrawide, de tip 21:9. De asemenea, rezoluția este de 2.560 x 1.080 pixeli, oferind o calitate a imaginii deosebită, la o rată de refresh de 120Hz.

acer predator 21x

Când ai de-a face cu un asemenea ecran, oare ce placă video îți trebuie? Una de ultimă generație, evident, dar ce te faci dacă nu e de ajuns una? Acer Predator 21X vine cu o soluție: acesta se bazează pe două plăci video Nvidia GeForce GTX 1080, astfel încât niciun joc să nu-ți poată face probleme când toate detaliile sunt la Ultra. Deși plăcile video sunt punctul forte al laptop-ului, nici celelalte componente nu se lasă mai prejos.

Procesorul pe care se bazează laptop-ul este un Intel Core i7-7820HK, din generația Kaby Lake. Acesta are o arhitectură quad-core și rulează la 2,9GHz, cu posibilitatea de overclock la 3,9GHz. De asemenea, are și 32 de GB de memorie RAM, astfel încât să nu ai vreodată probleme la acest capitol.

Acer Predator 21X vine dotat cu un SSD de 500 GB, dar și cu un hard disk de 1TB, astfel încât spațiul să fie suficient pentru toate jocurile preferate. Dacă totuși crezi că ai nevoie de mai mult spațiu de stocare, 21X are sloturi pentru cel mult 5 hard disk-uri sau SSD-uri.

Din seria de specificații, trebuie să mai menționăm și faptul că în cutie vei găsi două încărcătoare pentru alimentare care pot și e indicat să fie folosite simultan. La capitolul răcire, laptop-ul beneficiază de cinci ventilatoare și nouă sisteme de răcire pasivă. Nu în ultimul rând, pe partea audio laptop-ul stă destul de bine, având în vedere că are patru boxe și două subwoofer-e.

Cu și despre Acer Predator 21X

Experiența de utilizare a laptop-ului Acer Predator 21X are suișuri și coborâșuri, în funcție de ce ai de făcut cu laptop-ul. Pentru că ar fi delicat să vorbim despre plusuri și minusuri în sensul clasic, e mai indicat să prezentăm aspectele așa cum le-am remarcat.

Dacă ai de gând să mergi undeva cu laptop-ul, nu e recomandat să-l plimbi prea mult pe stradă, deoarece va părea că transporți altceva, nu un laptop de gaming. În plus, s-ar putea să nu vrei să te plimbi oricum prea mult cu el, deoarece cutia are în jur de 30 de kilograme și este o aventură să o muți de colo-colo. Dacă ai ajuns, totuși, la destinație, poți să desfaci cutia și să-ți pui laptop-ul pe masă.

Asigură-te că masa e destul de rezistentă, însă. Acer Predator 21X cântărește 8,8 kilograme. Impulsionat de succesul înregistrat cu Predator 17X, pe care l-am ținut pe picioare, am încercat să repet figura și cu 21X. Surprinzător, dacă te țin picioarele și dacă găsești o poziție potrivită, n-o să-i simți greutatea.

acer predator 21x

S-ar putea să vrei să dai laptop-ul la o parte atunci când începe să se încălzească, dar mai bine setezi ventilatoarele la viteză maximă. Sistemul de răcire este extrem de bine gândit și durează aproximativ 2 minute până ce laptop-ul ajunge din nou, la temperaturi normale. Zgomotul ventilatoarelor în condiții normale este insesizabil, dar în full load, 21X pare că ar vrea să rivalizeze cu un uscător de păr.

Ventilatoarele la viteză maximă sunt zgomotoase, dar tot nu pot acoperi sistemul audio, dat și el la maxim. Subwoofer-ele își fac și ele treaba și oferă ceva bass, deși parcă am fost mai încântat de capacitatea lui 17X de a face asta. Înaltele se distorsionează ușor la volum maxim, însă ținând cont de cât de tare se pot auzi boxele la 100%, nu văd de ce ai vrea să ai parte de un concert la mai puțin de 1 metru de tine.

O funcție specială pe care nu am menționat-o în prima parte a articolului, dar pe care o prezint acum, este Tobii Eye Tracking. Configurarea este destul de simplă și presupune să privești la câteva puncte de pe ecran, până ce acestea se sparg, ceea ce îți dă o senzație interesantă. După ce configurarea este gata, poți juca unul din jocurile compatibile cu această funcție (nu sunt foarte multe, momentan).

acer predator 21x

Am ales Euro Truck Simulator 2, pentru că-l aveam deja la îndemână. Combinația de eye-tracking cu un ecran de 21:9 este ideală pentru un astfel de joc, mai ales când te pui la volan. Durează puțin până ce începi să te obișnuiești cu modul în care să privești ecranul pentru a roti sau a ține fixă imaginea, dar rezultatele sunt promițătoare.

Tastatura mecanică folosește taste Cherry MX, iar sub fiecare dintre acestea se găsește și un LED RGB, pentru configurarea personalizată a schemei de culori. Poți schimba culorile fiecărei taste*, dar poți schimba și culoarea de la touchpad/ numpad și chiar și culorile de la logo-ul și elementele de design de pe capac.

acer predator 21x

Dacă tot am menționat de combinația touchpad/ numpad, se cuvine să o și explic: cele două componente sunt 2-în-1, iar tot ceea ce trebuie să faci este să ridici această componentă și să o rotești, pentru a o folosi în modul dorit. Prinderea se face prin intermediul câtorva magneți destul de puternici.

Autonomia și încărcarea sunt, la fel ca în cazul fratelui mai mic, aspecte negative. După o încărcare de 100%, vei vedea nivelul bateriei scăzând cu ochii, autonomia fiind de aproximativ o oră. Cu ambele încărcătoare, bateria se încarcă la nivel maxim în aproximativ 2 ore și jumătate.

acer predator 21x

N-am prea vorbit despre jocuri, pentru că simt deja că nici măcar jocurile nu mai sunt scopul principal al acestui laptop, fie el și de gaming. Am testat din nou Grand Theft Auto V, alături de Fallout 4, Battlefield 1 și The Division. Firește, toate detaliile au fost setate la maximum, iar experiența de joc n-a avut parte de temutul mers în reluare. Cel mai probabil, va mai dura ceva până să apară jocurile care să-i facă probleme lui Acer Predator 21X.

Acer Predator 21X: Impresii după închiderea cutiei

După cum am spus și acum mai multe paragrafe, experiența este una cu suișuri și coborâșuri. Prin prisma dimensiunilor și a autonomiei, Predator 21X este ridicol de imobil, dar am înțeles deja că nu mai este acesta scopul celor de la Acer. Așa cum am menționat în paragraful anterior, nici jocurile n-au mai fost scopul laptop-ului, ci parcă mai degrabă a tronat ideea de a arăta că se poate construi așa ceva.

Da, celor de la Acer le-a reușit să creeze un adevărat Goliat în materie de laptop-uri de gaming, din mai toate punctele de vedere. Este primul laptop din lume cu ecran curbat, are specificații mai mult decât impresionante, arată foarte bine dar are un preț pe măsură. Dacă ai la saltea 9.000 de dolari, poți să-i pregătești pentru Acer Predator 21X.

acer predator 21x

* – Versiunea de laptop pe care am testat-o nu era una de retail și avea câteva bug-uri, între care imposibilitatea de a schimba culorile LED-urilor de la tastatură (după cum se vede în imagini, tastatura este iluminată doar albastru). De asemenea, m-am chinuit și cu faptul că luminozitatea nu se ajusta, fiind setată la maximum. Am remarcat că, pe fundaluri negre, ecranul tinde să aibă câteva pete ceva mai luminoase pe margini. Nu mă aștept, însă, ca astfel de probleme să existe și în varianta oferită pentru vânzare.

16:29 / 15.02.2017