Această microdronă este inspirată de corpul unei libelule
Cea mai mică și cea mai rapidă dronă din lume este inspirată de unul dintre cei mai eficienți prădători ai naturii și unul dintre cei mai pricepuți zburători- libelula.
Nu e de mirare că Animal Dynamics, compania care a venit cu această idee inedită, ar căuta sursele unei noi idei chiar în regnul insectelor zburătoare. Iar dacă ai de gând să cauți inspirație fix în această sferă, probabil că nu există un candidat mai potrivit ca cel mai priceput și rapid prădător: libelula.
Libelulele reușesc să prindă cu ușurință și să mănânce orice, de la viespi și bărzăuni la orice altă insectă. Motivul pentru care se descurcă cu atâta ușurință să vâneze și să-și procure hrana necesară se datorează aparatului lor de zbor bine evoluat, timp de mai mult de 300 de milioane de ani, conform Digital Trends.
Dronele care sunt construite după chipul și asemănarea libelulei prezintă două avantaje în fața dronelor existente deja. Pe de o parte rata de răspuns este mult mai rapidă, având frecvența unei bătăi din aripi, motiv pentru care au un răspuns rapid la turbulențe. Asta înseamnă că ele pot zbura prin vijelii mari de vânt fără a fi deturnate de la drum și fără a fi răsturnate. Cel de-al doilea avantaj este că rata rapidă de răspuns determină și anduranța acestor vehicule. În general, pentru a dispune de un vehicul andurant trebuie să recurgi la modificări ale structurii și să introduci elice mai mari, lucru care nu face decât să scadă din rapiditate, deci și din abilitatea de a face față turbulenței.
Partea bună este că dronele cu aripi inspirate de cele ale unei libelule nu au nevoie de astfel de modificări. În plus, creatorii se folosesc de aripi, în loc de motoare, iar acest lucru îi va permite dronei, denumită simbolic Skeeter, să aterizeze mai ușor și chiar să planeze, atunci când este cazul.
Această dronă are 120 mm și cântărește mai puțin de 20 de grame, cu tot cu camera și senzorii de navigare și atinge o viteză maximă de aproximativ 45 de kilometri pe oră.