07 sept. 2016 | 09:13

Unde instalezi un router pentru cel mai bun semnal

TUTORIALE
Unde instalezi un router pentru cel mai bun semnal

Dacă ai probleme cu acoperirea Wi-Fi, ar fi bine să înveți câteva reguli pentru a ști unde instalezi un router pentru cel mai bun semnal.

Nu cred că există o variație de prețuri la fel de mare ca la router în prea multe alte domenii. Există un router cu mai puțin de 100 lei și cu aproape 1500 lei. În contextul în care vorbim de dispozitive al căror scop, în mare parte, este același, ar fi bine să știți unde le instalați. Nu de alta, dar un router ieftin poate face minuni în materie de acoperire, dacă aveți în vedere cât principii fizice. Deși investiția într-un router mai scump, cu antene mai puternice, v-ar putea remedia de asemenea problema semnalului Wi-Fi în diverse zone ale casei, s-ar putea totuși să nu fie necesară.

Întrebarea unde instalezi un router pentru cel mai bun semnal s-a aflat pe buzele inginerilor încă de la primele astfel de echipamente. În definitiv, este vorba de o problemă matematică ce pleacă de la abilitatea undelor electromagnetice de propagare prin atmosferă. Care sunt mediile care afectează într-un mod semnificativ propagarea acestor unde prin aer și care sunt soluțiile pentru ameliorarea acelor efecte? Partea cea mai interesantă este că Jason Cole, un profesor de la Colegiul Imperial din Londra a afirmat că ecuațiile lui Maxwell din secolul 19 fac o treabă foarte bună la a prevedea comportamentul undelor Wi-Fi.

Trecând însă peste partea teoretică a problemei, să adresăm punctual câteva soluții. Datorită modului în care sunt dispersate undele electromagnetice, ar fi ideal să aveți un router într-o locație cât mai centrală în casă. Peretele absoarbe aceste unde și scade semnificativ abilitatea lor de propagare. Ca un mic detaliu, un grup mare de oameni într-o cameră afectează propagarea undelor electromagnetice deoarece corpul nostru este format în mare parte din apă. Astfel, ar fi bine să nu puneți un router la nivelul pamăntului, ci la o înălțime cât mai mare, preferabil aproape de tavan. Veți simți imediat o îmbunătățire semnificativ. Dacă folosiți smartphone-uri, tablete sau laptopuri în aceeași cameră cu routerul, veți avea în permanență cel mai bun semnal. Nu ezitați să ajustați poziția antenelor. Orientarea lor către un anumit punct poate face diferența dintre o zonă fără semnal deloc și una sau două liniuțe. Niciodată să nu puneți un router lângă un cuptor cu microunde sau pe un frigider, deoarece aceste echipamente sunt foarte bine ecranate.

Canalul pe care funcționează rețeaua voastră WiFi este cel mai important parametru vizavi de îmbunătățirea acoperirii și evitarea interferențelor. Dacă lăsând respectivul parametru pe modul auto întâmpinați probleme, experimentați cu alte câteva canale. Eventual, puteți instala o aplicație precum WiFi Analyzer și veți vedea ce canale nu sunt ocupate în zona voastră.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele