24 aug. 2016 | 14:18

Cercetătorii de la MIT vor să facă WiFi-ul de trei ori mai rapid

ACTUALITATE
Cercetătorii de la MIT vor să facă WiFi-ul de trei ori mai rapid

Tehnologia WiFi ar putea deveni mult mai performantă grație celor de la MIT.

Este bine știu faptul că, în timpul unor evenimente sau adunări de amploare, viteza conexiunii la internet poate scădea în mod dramatic. După cum scriu și cei de la BGR, pentru a preveni asemenea situații, unele locații au fost dotate cu numeroase routere WiFi, care facilitează accesul la internet. Însă există unele cazuri în care nici măcar acestea nu sunt suficiente pentru a garanta viteze decente tuturor.

De aceea, o echipă de cercetători a creat o lucrare științifică în care detaliază un sistem prin care router-ele wireless de la adunări pot funcționa împreună într-un mod mult mai eficient. Astfel, ele pot reduce interferențele, iar utilizatorii se pot bucura de internet mai rapid.

Metoda se numește MegaMIMO 2.0, iar semnalele WiFi se pare că nu sunt trimise prin aceeași frecvență în același timp. ”MegaMIMO 2.0 a fost testat cu un ansamblu compus din patru transmițătoare independente și receptori localizați în același spațiu. Cu un sistem MIMO point-to-point tradițional, fiecare dintre transmițătoare ar funcționa la un sfert din capacitate din cauza interferențelor. Prin coordonarea transmițătoarelor, MegaMIMO 2.0 crește traficul de date de 3,6 ori. Întrucât interferențele cresc odată cu numărul de transmițătoare dintr-un loc, este de așteptat ca performanțele tehnologiei MegaMIMO 2.0 să crească odată cu numărul transmițătoarelor”, scrie în lucrarea celor de la MIT.

În 1985, Comisia Federală pentru Comunicații din Statele Unite a eliberat numeroase secțiuni din spectrul de unde radio, astfel încât orice entitate le putea folosi atât timp cât nu interzicea accesul altor persoane. Importanța deciziei respective nu trebuie ignorată, întrucât, fără aceasta, tehnologia Wi-Fi nu ar fi fost posibilă. În prezent, viteze prin WiFi sunt de aproape 3.500 de ori mai mari decât cele înregistrate în anul 1997. Routerele noastre obișnuite transmit date sub formă de unde electromagnetice, pe care computerele noastre le recepționează și le convertesc în informație. Cu cât este mai mare frecvența, cu atât sunt mai scurte undele și conexiunea este mai rapidă.