Un malware periculos pune în pericol milioane de Mac-uri

Un malware periculos pune în pericol milioane de Mac-uri

Timp de foarte mulți ani am fost convinși că sisteme Apple sunt imune la atacuri cibernetice, dar un nou malware depistat de curând este doar cea mai recentă dovadă că nu este deloc așa.

În contextul în care stocâm foarte multe informații pe computerul nostru, ar fi ideal să respectăm câteva principii pentru a ne ține acele informații în siguranță. Doar faptul că ne-am luat un MacBook sau iMac nu este suficient.

Este adevărat că majoritatea hackerilor se orientează în continuare către PC-uri cu Windows, dar odată cu popularitatea Mac-urilor crește și interesul atacatorilor pentru OS X. Backdoor.MAC.Eleanor reprezină un astfel de virus la care se expun utilizatorii de sisteme Apple.

Depistat de cei de la Bitdefender Labs, noul malware are potențialul de a crea o portiță de intrare în sistemul vostru pentru un hacker, context în care, atacatorul poate prelua contrulul complet asupra comptuerului infectat.

Vă poate cripta datele și vă poate cere o recompensă pentru a le recupera, vă poate bloca accesul la sistem sau îl poate folosi ca un pion dintr-o rețea botnet mult mai amplă pentru scopuri malițioase la scară largă. În plus, nici nu trebuie să faceți vreo prostie pentru a-l instala.

Mackdoor.MAC.Eleanor este un malware mascat ca o aplicație de conversie multimedia. Ați făcut drag & drop în Applications cu fișierul descărcat de pe internet, iar datele vostre sunt subit în pericol. ,,Acest tip de malware este foarte periculos deoarece este dificil de detectat și oferă atacatorului control complet asupra sistemului compromis.” Astfel a descris Tiberius Axinte, director tehnic la Bitdefender Labs comportamentul noii infecții. Printre exemplele de riscuri la care vă expuneți odată ce ați fost infectați, același expert în securitate cibernetică de la Bitdefender a ținut să menționeze blocarea accesului la propriile informații și șantajarea posesorului pentru a putea din nou să-și vadă fișierele.

Soluția de prevenție la problema descrisă mai sus este una cât se poate de simplă și nu implică decât să descărcați aplicații în mod exclusiv din Mac AppStore. În contextul în care aplicația descrisă de mai sus nu a fost semnată de Apple, nu poate ajunge pe Mac-ul vostru decât dacă alterați manual parametrii de securitate ai computerului.

Citește și:
Sursa: Ubergizmo