Află dacă ai malware periculos pe Mac cu această unealtă

Află dacă ai malware periculos pe Mac cu această unealtă

Chiar dacă ne-am obișnuit să asociem infecțiile de tip ransomware cu PC-urile, există malware periculos și pe Mac, iar cu această unealtă gratuită îl puteți detecta.

Este adevărat că la nivel statistic numărul celor care suferă de malware pe Mac este mult mai mic, dar asta nu înseamnă sub nici o formă că nu există. Ca urmare, ar fi bine să apelați la un utilitar micuț și deștept care vă ajută să nu vă treziți cu vreun ransomware pe sistemul vostru Apple.

Noua creație a expertului în securitate Patrick Wardle este intitulată RansomWhere. Poate fi descărcată gratuit de aici. După instalare, funcționează în permanență în fundal pentru a vedea dacă nu cumva un proces străin încearcă să vă acceseze fișiere de sistem sau să blocheze vouă accesul la ele. Acesta nu este sub nici o formă un antivirus și nu se manifestă sub forma unei aplicații clasice cu ferestre pe care o accesați din bara de sistem pentru a-i modifica parametrii de funcționare. În schimb, generează notificări și vă permite să interveniți atunci când este detectată o problemă mai mult sau mai puțin gravă. Practic, aceasta este singura similaritate cu un antivirus.

În cazul în care întregul concept de ransomware vă este complet străin, înseamnă că sunteți foarte norocoși. Acest tip de infecții malware sunt foarte periculase pentru utilizatorii de sisteme deoarece vă blochează accesul la fișiere voastre, vă criptează întregul hard disk și, dacă aveți norocul să mai porniți computerul, veți fi nevoiți să plătiți o recompensă pentru a vă debloca sau decripta documentele. Mai grav decât atât este că au existat numeroase cazuri în care indivizi au plătit suma stabilită și au rămas cu buza umflată. Cel mai recent caz cu o infecție ransomware de proporții a vizat un spital din Los Angeles, unde directorii instituției au plătit o sumă semnificativă de bani pentru a-și debloca întregul sistem informatic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI