Temperatura oceanelor ne ajută să prezicem vremea mult mai departe în viitor

Temperatura oceanelor ne ajută să prezicem vremea mult mai departe în viitor

Momentan, vremea poate fi prezisă cu o anumită acuratețe cu zece zile în avans. Chiar și așa, știința a găsit o nouă metodă prin care vremea poate fi prezisă cu exactitate cu luni de zile înainte ca aceasta să se schimbe.

Așa cum suntem deja obișnuiți, prognoza meteo a zilelor noastre se limitează doar la 10 zile în viitor. Chiar și așa, o echipă de cercetători a descoperit că există niște corelări destul de credibile care leagă temperatura oaceanelor cu zilele caniculare. Printr-o metodă extrem de simplă care corelează temperatura apei oceanelor cu până la șapte săptămâni înainte ca un val de căldură să lovească zonele locuite, cercetătorii au găsit o cale de a prezice canicula cu mult înainte ca aceasta să poată fi prognozată de rapoartele meteo clasice.

Conform lui Karen McKinnon, cercetător la National Center for Atmospheric Research din Colorado: ”Acest model a ieșit în evidență destul de ușor. Temperatura apelor erau cu cel puțin 12 grade mai ridicată decât norma pe timp de vară, iar aceasta s-a putut observa chiar cu șapte săpămâni înainte ca valul de căldură să se facă simțit.”

Momentan, metodele de prezicere a valurilor de caniculă sun calculate observând presiunea atmosferică, vântul și deficitul major de precipitații. De acum înainte, temperatura oceanelor, probabil și a mărilor, va putea oferi o prognoză meteo mult mai precisă și mai înaintată în timp decât metodele existente.

Dacă aceleași măsurători și colerări de statistici s-ar putea face și la noi, e posibil ca și în cazul nostru Marea Neagră să ne ofere indicii valoroase în legătură cu venirea caniculei cu mult înainte ca aceasta să ne prindă nepregătiți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI