Temperatura oceanelor ne ajută să prezicem vremea mult mai departe în viitor

Temperatura oceanelor ne ajută să prezicem vremea mult mai departe în viitor

Momentan, vremea poate fi prezisă cu o anumită acuratețe cu zece zile în avans. Chiar și așa, știința a găsit o nouă metodă prin care vremea poate fi prezisă cu exactitate cu luni de zile înainte ca aceasta să se schimbe.

Așa cum suntem deja obișnuiți, prognoza meteo a zilelor noastre se limitează doar la 10 zile în viitor. Chiar și așa, o echipă de cercetători a descoperit că există niște corelări destul de credibile care leagă temperatura oaceanelor cu zilele caniculare. Printr-o metodă extrem de simplă care corelează temperatura apei oceanelor cu până la șapte săptămâni înainte ca un val de căldură să lovească zonele locuite, cercetătorii au găsit o cale de a prezice canicula cu mult înainte ca aceasta să poată fi prognozată de rapoartele meteo clasice.

Conform lui Karen McKinnon, cercetător la National Center for Atmospheric Research din Colorado: ”Acest model a ieșit în evidență destul de ușor. Temperatura apelor erau cu cel puțin 12 grade mai ridicată decât norma pe timp de vară, iar aceasta s-a putut observa chiar cu șapte săpămâni înainte ca valul de căldură să se facă simțit.”

Momentan, metodele de prezicere a valurilor de caniculă sun calculate observând presiunea atmosferică, vântul și deficitul major de precipitații. De acum înainte, temperatura oceanelor, probabil și a mărilor, va putea oferi o prognoză meteo mult mai precisă și mai înaintată în timp decât metodele existente.

Dacă aceleași măsurători și colerări de statistici s-ar putea face și la noi, e posibil ca și în cazul nostru Marea Neagră să ne ofere indicii valoroase în legătură cu venirea caniculei cu mult înainte ca aceasta să ne prindă nepregătiți.

Citește și: