21 iul. 2016 | 01:30

Telefoane pentru seniori: cum transformi orice Android în unul pentru vârstnici

TUTORIALE
Telefoane pentru seniori: cum transformi orice Android în unul pentru vârstnici

Există foarte multe telefoane de seniori în magazine. De cele mai multe ori însă, acestea sunt destul de lente și oferă o experiență de utilizare frustrantă. Cu un pic de efort, vă puteți crea însă propriul Android pentru vârstnici.

Adopția smartphone-urilor la scară largă este, din multe puncte de vedere, un lucru foarte bun. Fiecare dintre noi poate intra rapid pe internet, poate face câteva poze, își poate verifica emailul și poate folosi servicii de videoconferință, gen Skype sau Facetime. Din păcate, în funcție de vârstă, aceleași dispozitive pot părea complexe, cu prea multe funcții inutile și greu de înțeles.

Soluția aparentă la această problemă este să vă orientați către achiziția unuia dintre multiplele modele de telefoane de seniori. Acestea nu sunt neapărat smart, dar au butoane mari, câteva funcții simple și destul de multe limitări. Datorită flexibilității sistemului de operare Android, mai există însă o soluție nu foarte evidentă. Aceasta implică utilizarea unui launcher gratuit care vă schimbă complet interfața telefonului pentru a o face mult mai prietenoasă cu persoanele care au probleme de vedere sau care, pur și simplu, nu prea se descurcă cu un smartphone obișnuit.telefoane de seniori android smartphone pensionari necta 1

Telefoane de seniori: Transformăți smartphone-ul într-un telefon simplu cu Necta

Pentru a crea propriul dispozitiv din categoria telefoane de seniori, puteți apela la unul dintre multele launchere de Android pe care le găsiți gratuit în Google Play destinate acestui scop. Telefoanele mai recente de la Samsung sau LG au incluse astfel de funcții în panoul de configurare al aparatelor, pentru a simplifica semnificativ interacțiunea persoanelor atehnice cu ele. În orice altă situație, recomandarea mea este să apelați la Necta Launcher, descărcabil gratuit folosind această adresă de Google Play. Instalarea este la fel ca oricărei alte aplicații de mobil și sunt șanse foarte mare să se activeze implicit după instalare. Opțional, s-ar putea să fie nevoie să activați noul launcher din meniul Settings – Launcher al telefonului vostru.

Marele avantaj al Necta, față de concurență, constă în faptul că schimbă complet interfața dispozitivului și include aplicații la fel de simple, cu aceleași culori, pentru cele mai importante funcții ale aparatului: cameră, mesaje, galerie foto, apelare. Astfel, experiența de utilizare va fi una mult mai fluidă și nu va implica tranziții bruște între diferite fonturi și culori. Practic, veți obține un smartphone ideal pentru seniori, cu doar câteva opțiuni pe care trebuie să le personalizați înainte să pasați telefonul unui părinte sau bunic.

telefoane seniori android smartphone pensionari necta 2

Din momentul în care veți debloca telefonul cu noul launcher, veți fi întâmpinați de icoane mari sugestive și un scris clar și îngroșat. Fără accesarea vreo unui meniu suplimentar, ajungeți printr-o atingere la WiFi, alarmă sau lanternă. Merită lăudat faptul că, exceptând meniul de ajustare al parametrilor de funcționare al telefonului și, implicit, de activare sau dezactivare al Necta Launcher, toate celelalte programe și utilitare se asortează cu interfața ecranului principal și sunt include în Necta.

Ideal ar fi să definiți din start lista contactelor favorite cu care utilizatorul terminalului să interacționeze rapid. Modificări ulterioare se pot aduce doar din meniul Setting al Necta. În rest, nu veți face foarte multe tapuri pentru a vedea cât de mult au fost simplificate toate particularitățile de interacțiune cu telefonul. Partea de formare a numerelor nu putea fi mai clară, iar utiltarul de captură foto/video include doar două butoane, dintre care unul declanșează captura și cel de-al doilea face tranziția din mod foto în video și invers. Galeria foto nu include nici un fel de artificii care să necesite explicații suplimentare.

Destul de important ar fi și butonul SOS care, la atingere, expediază locația exactă a utilizatorului către un contact favorit predefinit. Alte  două butoane aflate în prim plan vă ajută să aflați rapid propriul număr de telefon și locația exactă pe o hartă. Din lista de aplicații instalate, nu lipsește posibilitatea ancorării unui program în ecranul principal.

Per ansamblu, Necta Launcher ușurează atât de mult interacțiunea unei persoane cu un smartphone Android, încât pare surprinzător că este gratuit. telefoane seniori android smartphone pensionari outro

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele