28 apr. 2016 | 23:37

Sfatul medicului – treceți la țigări electronice

ACTUALITATE
Sfatul medicului - treceți la țigări electronice

În fiecare zi apar noi studii care dezbat beneficiile sau pericolele la care se supun amatorii de țigări electronice, dar cel mai recent vine de la un colegiu de medici.

La fel ca multe alte subiecte la ora actuală, în funcție de persoana pe care o întrebi, riști să ai foarte mult de suferit dacă te apuci de fumat țigări electronice. De partea cealalată a baricadei, se află cei care consideră că acesta este cel mai eficient mod de a scăpa de fumat permanent.

Deși este foarte greu de pronosticat aportul industriei producătoare de țigări electronice la această nouă analiză, raportul de aproximativ 200 de pagini al Colegiului Roial al Medicilor din Regatul unit pare foarte convingător. Conform respectivului document, fumatul de țigări electronice este lipsit de riscuri, iar opinia celor care afirmă că acest obicei s-ar putea să vă ducă să fumați țigări adevărat, este complet nefondat. În altă ordine de idei, momentan este foarte greu de aflat care sunt riscurile de sănătate pe termen lung la care se expun utilizatori de e-cigs.

Aceeași autoritate britanică a trat însă în raportul său și posibilele efecte negative, concluzionând că, deși este greu de spus dacă există, în cel mai pesimist caz, ,,este puțin probabil să depășească 5 procente din efectele negative ale fumatului de tutun”. Această cifră nu este complet nouă. În trecut, oficialii Public Health England au afirmat că țigările electronice sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât tutunul clasic.

,,Acest raport anulează toate motivele de îngrijorare referitoare la aceste produse și concluzionează că, folosind un sistem de regularizare ponderat, țigările electronice au potențialul de facilita într-un mod semnificativ scăderea riscului de deces prematur, boli și inegalitate socială referitoare la starea de sănătate, efecte ale fumatului care sunt acum prevalente în Regatul Unit.” Astfel a concluzionat profesorul John Britton, directorul diviziei Tobacco Advisory Group din cadrul Royal College of Physician. Dacă sunteți curioși în privința conținutului respectivului studiu, îl găsiți în întregime aici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele