Nici măcar asta nu mai au: securitatea BlackBerry a fost redusă la zero

Nici măcar asta nu mai au: securitatea BlackBerry a fost redusă la zero

Pe lista motivelor pentru care v-ați orienta către achiziția unui BlackBerry, se afla securitatea platformei și criptarea nativă a mesajelor BBM. Se pare însă că aceste particularități și-au pierdut subit valoarea.

Au existat numeroase cazuri în care oficialii BlackBerry au încercat să se opună autorităților care doreau să acceseze date de pe telefoanele companiei sau conversații BBM de pe serverele canadienilor. Conform însă unor documente ce au fost făcute publice recent, compania se pare că a colaborat cu poliția canadiană pe parcursul a doi ani într-o perioadă în care o treime dintre toți posesorii de smartphone din America de Nord foloseau un BlackBerry. Respectiva colaborare implica oferirea de acces nestingherit autorităților la conversațiile BBM purtate de utilizatorii rețelei.

Acest gest a fost posibil după ce poliția canadiană a intrat în posesia unui cod master de decriptare mesajelor criptate ce au fost trimise folosind terminalele canadienilor. Dezvăluirea a fost făcută inițial de cei de la Vice News care au găsit detalii pe marginea subiectului în documentele unui tribunal pentru un caz ce viza o organizație criminală de amploare care își desfășura activitatea în Montreal.

În acel caz care nu s-a încheiat încă, s-a putut vedeea clar faptul că, atât BlackBerry, cât și operatorului de telefonie autohton Rogers, au făcut tot posibilul pentru a ajuta agențiile guvernamentale. Conform unui raport tehnic înaintat curții de The Royal Canadian Mounted Police, s-ar putut vedea clar că peste un milon de mesaje trimise prin platforma proprietară BBM au fost interceptat și decriptate, înainte să fie folosite ca dovezi în proces.

În teorie, un astfel de gest este imposibil de realizat, iar scopul criptării este de a preveni exact asemenea evnimente. Din păcate, totul este posibil, în momentul în care cineva pune mâna pe cheia de decriptare master, care ar trebui, fie să nu existe, fie să fie păstrată sființește de creatorul sistemului de operare, Momentan nu există un comunicat de presă pe marginea acestui subiect din partea BlackBerry, dar sunt șanse foarte mari ca acest eveniment să fie o pată neagră de proporții pe CV-ul companiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: