18 iul. 2016 | 17:57

Secretul pe care nu trebuie să îl spui nimănui

OPINII
Secretul pe care nu trebuie să îl spui nimănui

Recomandări despre alegerea parolelor se găsesc la tot pasul. Doar dacă tastezi “how to choose a password” într-un motor de căutare, apar peste 130 de milioane de rezultate. Ai zice că, la așa abundență de informații, majoritatea conturilor – de e-mail, rețele de socializare, din magazine online sau alt gen de conturi – sunt protejate de parole aproape imposibil de spart, iar secretul lor este păstrat cu strictețe de utilizatori.

[related]

Surpriză – sau nu – lucrurile se schimbă atunci când vine vorba despre cum procedăm, efectiv. Studiile noastre arată, cu fiecare ocazie, diferența dintre teorie și practică. Astfel, conform unui studiu de anul trecut, aproape jumătate dintre utilizatorii de Internet (44%) au dezvăluit parolele cuiva și, oricum, le lasă undeva la vedere, 33% le-au spus membrilor familiei parolele lor, iar 11%, prietenilor.

”Dacă li se fură parola unică, riscă să le fie compromise toate conturile dintr-o singură lovitură.”

Problema cu dezvăluirea parolelor nu este că cei apropiați le-ar putea folosi împotriva ta, ci că, odată ce mai multe persoane au acces la ele, crește riscul să ajungă pe mâinile infractorilor cibernetici.

Lucrurile stau la fel cu PIN-ul telefonului. Deși smartphone-ul este obiectul de care suntem cel mai atașați – uneori, chiar mai atașați decât de unii oameni din viața noastră – un experiment simplu a arătat că expunem la risc informațiile păstrate în el, dezvăluind PIN-ul unor persoane necunoscute. De data aceasta, nici măcar nu mai e vorba de familie sau de prieteni, ci de persoane pe care le vezi pentru prima oară. Derulat de Universitatea din Würzburg, la cererea Kaspersky Lab, experimentul a arătat că, dacă lași un grup de oameni într-o sală de așteptare, iar apoi le ceri să-ți spună înălțimea și codul PIN al telefonului, 93% vor da curs solicitării.

Ca ordine a importanței, din studiile noastre rezultă că utilizatorii de Internet consideră că au cea mai mare nevoie de parole complexe la conturile de online banking (54%), de e-mail (44%) și cele de social media (24%). Dar când vine vorba să creeze o parolă pentru fiecare cont, lucrurile se schimbă din nou. Mai puțin de jumătate dintre respondenții la studiu fac asta (38%), în timp ce 14% au aceeași parolă pentru toate conturile. E mai simplu, dar și pericolul crește direct proporțional: dacă li se fură parola unică, riscă să le fie compromise toate conturile dintr-o singură lovitură.

[readmore]

Câteva recomandări pentru crearea unor parole greu de spart, din experiența mea și a colegilor mei:

  • Fosește întotdeauna combinații de caractere – cifre, litere și simboluri, niciodată un singur cuvânt, chiar dacă îl scrii de la coadă la cap.
  • Un sfat “clasic”, dar insuficient reținut: nu folosi informații personale pe post de parolă, cum ar fi data nașterii sau numele unor persoane apropiate.
  • O parolă bună ar trebui să aibă cel puțin 8 caractere și să includă combinații de litere mari și litere mici, alături de alte simboluri.
  • Încearcă să dezvolți parole bazate pe tehnici de memorare – de exemplu, inițialele de la un proverb sau altă propoziție ușor de reținut: “Ziua bună se cunoaște de dimineață” (ZBSCDD)
  • Tine-ți parolele secrete pentru toată lumea și nu le nota în locuri care pot fi ușor accesibile
  • Nu în ultimul rând, schimbă parolele des (la conturile de online banking, chiar o dată pe lună sau la două luni) și folosește parole diferite pentru fiecare cont. Dacă ți-e greu să le ții minte, ai la dispoziție și soluții specializate de management de parole care le păstrează în siguranță și le actualizează periodic.

Dacă vrei să te distrezi verificând cât de tare este o parolă, poți intra aici. Atenție, însă, nu încerca parolele reale, pe care le folosești la conturile tale!

Ștefan Tănase este Senior Security Specialist în cadrul Kaspersky Lab. Când nu se luptă cu viruși, ne învață cum să navigăm în siguranță. vezi toate articolele