Un nou record al unei mașini electrice: a atins suta de kilometri într-un timp extrem de scurt

Sunt multe motive să vă entuziasmați din pricina unei mașini electrice, dar lista nu include vreodată posibilitatea depășirii unui record de viteză.

După ce Tesla ne-a demonstrat că o mașină electrică nu trebuie să se reflecte în vreun compromis de performanță sau confort, a sosit momentul ca și mașinile de curse construite pe această tehnologie să ne arate de ce sunt capabile.

În teorie, o mașină electrică are din start o accelerație spectaculoasă deoarece, prin natura motorului ei, funcționează în permanență cu un cuplu constant. Aceste particularități nu se reflectă însă neapărat într-o viteză supranaturală, deoarece există limite în privința acumulatorilor și a consumului energetic afectat în timp real de greutatea automobilului.

Excepția de la regulă a fost făcută publică în urmă cu câteva zile de un grup de studenți elvețieni prin intermediul bolidului ilustrat în clipul de mai sus intitulat Grimsel. Acesta a desființat complet recordul anterior de accelerație pentru o mașină electrică prin atingerea performanței de a sări de la 0 la 100 Kmph în doar 1,513 secunde. Fostul record a fost stabilit la mijlocul anului trecut de către o mașină a studenților de la GreenTeam Uni Stuttgart în 1,779 secunde. Respectivul a ajuns în cartea recordurilor și probabil că va avea același destin și Grimsel.

Pentru a avea un reper suplimentar în privința acelei valori spectaculoase de accelerație, este suficient să vă gândiți la un Bugatti Chiron. Una dintre cele mai scumpe mașini din lume, cu o putere de a motorului de 1408 cai putere poate să ajungă la 100 de kilometri pe oră în doar 2,5 secunde.

În principiu, pentru a atinge această valoare, inginerii elvețieni au făcut tot posibilul pentru a-și optimiza la maxim atât designul bolidului cât și alegerea materialelor folosite la carcasă. În final, o mașină cu un motor de doar 200 de cai putere a ajuns să genereze un cuplu de 1700 jouli pe o greutate totală de 167 de kilograme.

Alexandru Puiu
16:08 24.06.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video