Război al orgoliilor în rap și în online: De ce se înjură Cheloo și Guess Who? Degeaba!

Război al orgoliilor în rap și în online: De ce se înjură Cheloo și Guess Who? Degeaba!

Un mare război al orgoliilor rapperilor se duce zilele astea în online-ul românesc. Mai exact, Cheloo și Guess Who se ceartă pentru o fată, Maria Ioana. Glumesc, de fapt se înjură degeaba și nici nu o fac într-un mod foarte inteligent. (Disclaimer: clipurile video de mai jos sunt necenzurate)

Pe scurt, Cheloo (Cătălin Ștefan Ion) și Guess Who (Laurențiu Mocanu) au fost cândva camarazi însă, la un moment dat, au decis să meargă pe drumuri diferite și despărțirea nu a fost una amicală. Așadar, conflictul dintre cei doi rapperi e mai vechi: prin 2010, Cheloo a lansat un videoclip („We Don’t Care“) în care numele lui Guess Who și al altor oameni din industria muzicală apăreau inscripționate pe o cruce și declara că îl taxează pe Guess Who pentru atitudinea trufașă, pentru că nu-l respectă și a uitat „de unde a plecat“, asta după ce Guess Who strecurase prin una dintre piesele lui „Vezi tu, am auzit la restu’, elevul silitor și-a întrecut maestru`“.

Recent, această dispută s-a relansat (cu titluri de genul „război total“, „scandal-monstru“ și „replici dure“) și declanșatorul a fost…Mihai Bendeac, colegul lui Cheloo în juriul emisiunii „iUmor“. Bendeac, pe care de altfel îl apreciez, a făcut o chestie (nu știu cum să o numesc altfel), care nici măcar nu e amuzantă și în care un tip care îl imită pe Guess Who „recunoaște“ că e târfa lui Cheloo.

Cele 30 de secunde fără sens au fost de ajuns pentru ca Guess Who să dea o replică în rime, în care insinuează că în realitate Cheloo și-o trage cu Bendeac, Cheloo „nu știe“ business, Cheloo e un penal, i-a sunat ceasul și o să ajungă la pușcărie.

La o zi distanță, Cheloo îi răspunde prin piesa „Cine ești tu“, în care Guess Who e un prost, un disperat, un scalv slab, un milog, un pitic de grădina cu p***a mică. Recunosc, mi-a plăcut aia cu „dacă o fi să fie, asta e, merg și la pușcărie“.

Nici Guess Who nu se lasă și îi trage o „Karma“ peste ochi lui Cheloo, în care îl compară cu Vadim Tudor și cu Michael Jackson. Deci, azi-mâine mai scoate Cheloo o piesă și la final fac album.

Între timp, și alți rapperi din România și-au exprimat părerile în online pe această temă. DOC a făcut un clip live pe Facebook unde a comentat ”beeful”. ”[Aceste dispute] sunt sângele ăla rapid din venele rapului”, spune el, exprimându-și fascinația pentru genul acesta de întâmplări.

Genul ăsta de „războaie în rimă“ (cunoscute drept beefs) reprezintă o practică veche și chiar mișto, dacă sunt făcute într-un mod inteligent – vezi 2Pac vs. Biggie. În cazul de față mi se pare o luptă de orgolii și frustrări, fără nicio miză reală.

Face colegul Victor Arvunescu un serial fain la Adevărul Live cu rapperi și mai toți recunosc că oamenii din industrie nu sunt uniți. Serios? Cum ar putea fi dacă nici doi oameni de peste 30 de ani (Guess Who are 30 și Cheloo – 38) nu au înțelepciunea și maturitatea vârstei încât să-și dea seama că un astfel de schimb de replici este pueril și dăunător.

Vorbim de doi oameni care obișnuiau să lanseze piese cu mesaj social. De doi oameni care au publicuri și stiluri diferite, doi oameni care au avut și au success, doi oameni care au puterea de a influența pozitiv mai ales tânăra generație, dar care aleg să instige la ură și violență.

Părerea mea e că dacă nu v-ați pierde timpul să căutați cuvinte care să rimeze și în același timp să-l jignească pe celălalt și dacă nu ați mai dezbate cine pe cine a lansat, care e mai bun, care are mai mult succes, care a făcut compromisuri și, în definitiv, cine are p**a mai mare, cred că ați avea timp să faceți muzică adevărată, rap adevărat. Doar o părere. Pentru că mișcarea rap-ului în România, care după părerea mea nici nu a existat în adevăratul sens al cuvântului, a fost ținută în loc tocmai din cauza genului ăsta de orgolii copilărești.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: