Programul „Casa verde”: dacă îți dorești o casă ecologică, guvernul te finanțează

Programul

Dacă visai la o casă cu acoperiș din cânepă și lână sau cu panouri solare, ai putea primi o mână de ajutor de la Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului oferă, prin programul Casa Verde, bani românilor care vor să îşi transforme casa într-o locuinţă ecologică. În total, este vorba despre o sumă în valoare de 138 de milioane de lei, bani pentru persoane fizice, instituţii publice şi biserici. Proiectul va fi lansat, oficial, în mai puţin de o lună. Potrivit estimărilor autorităților, banii vor ajunge pentru 10.000 de beneficiari.

Noul program Casa Verde acordă suma maximă de 40.000 de lei şi pentru cei care izolează casa cu materiale ecologice, nu doar pentru sisteme de încălzire, ca până acum. Banii acoperă aproape tot devizul pentru o locuinţă de 90 de metri pătraţi. De asemenea, statul finanţează complet cumpărarea panourilor solare pentru încălzirea apei şi mare parte din costul pompelor de căldură.

„Consumatorii casnici din România vor deveni, din consumatori, producători, înlocuind sistemele clasice cu cele regenerabile”, spune Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, citată de Digi 24.

Experții susțin că o locuinţă complet independentă energetic reduce o treime cheltuielile cu apa caldă şi căldură. Casa ecologică nu are calorifere şi aparate de aer condiţionat, dar oferă tot confortul de care ai nevoie.” Apa este folosită ca agent termic printr-un sistem radiant amplasat în tavan şi într-unul dintre pereţi. În fiecare cameră este alocat un perete pentru a asigura temperatura dorită în interior vara”, explică Livia Stanciu, arhitect.

Programul Casa Verde se reia după cinci ani de întrerupere, aşa că sunt proprietari care așteaptă să le fie decontate investițiile. „Până acum au fost făcute plăţi de la AFM pentru aproximativ 13.000 de persoane fizice şi avem în curs de implementare undeva în jur de 2.000 de cereri”, spune Istvan Jakab, preşedintele Fondului de Mediu.

Cine vrea să intre în programul Casa Verde, trebuie să depună la Administraţia Fondului pentru Mediu o cerere de finanţare şi documentele proprietăţii. Banii nu se primesc înainte, ci după ce sunt predate facturile pentru decontare în termen de un an de când sunt achiziționate echipamentele.

Citește și: