Primul om pe care l-a concediat Steve Jobs nici măcar nu era angajat Apple

Primul om pe care l-a concediat Steve Jobs nici măcar nu era angajat Apple

Michael Geary e un programator care își desfășoară activitatea în Silicon Valley cu ceva timp înainte să capete numele de „Silicon Valley”. Mai mult decât atât, e destul de convins de faptul că e primul om pe care Steve Jobs l-a concediat.

Acesta a povestit, pentru Business Insider, că l-a cunoscut pe Steve Jobs întâmplător, în 1976, în timp ce se aflau amândoi la cumpărături în același loc. Din vorbă în vorbă, au descoperit că sunt amândoi pasionați de computere, iar Jobs i-a povestit că abia a deschis o companie numită „Apple Computer”. Numele vine de la „byte”(n.red.: se pronunță ca „bite”, care se traduce „a mușca”), având scopul de a crea jocul de cuvinte”take a byte out of the apple”.

Geary a povestit în continuare că Jobs și Wozniak lucrau la Apple 1 și că aveau nevoie de un programator. „Aveau nevoie de un dezasamblator pentru procesorul 6502”, mai exact. În acea perioadă, costa foarte mult să cumperi procesoare, cu scopul a scrie programe potrivite pentru ele. Dar era posibilă folosirea unui program software, numit „emulator”, care se comporta precum un procesor. Geary avea la un acces la un mainframe (computer mare) și la un emulator, așa că i-a spus lui Jobs că poate să o facă.

Așadar, s-a apucat să scrie codul de dezasamblare. Jobs l-a sunat la câteva zile distanță și i-a spus că acel cod e pentru microprocesoare, așadar nu e ceea ce îi trebuie lui. „Când am închis, m-am simțit destul de dezamăgit, apoi m-am întrebat cine e tipul ăsta să îmi spună mie că nu știu programare?” Apoi, s-a dus la adresa Apple Computer, fără să solicite în prealabil întâlnirea și cu codul scris, pentru a-i arăta lui Jobs că își cunoaște bine meseria. Din păcate, nu i-a găsit acolo pe Jobs și pe Wozniak, pentru că cei doi încă lucrau în garaj. Desigur, nu ofereau adresa garajului, pentru că nu era chiar cel mai respectabil birou.

După câțiva ani, Geary a primit un job punctual la Apple, dar era amânată semnarea contractului. S-a întâlnit într-un alt magazin, de data asta în Los Gatos, și au râs pe seama primei lor întâlniri. Geary nu i-a spus lui Jobs că a rescris codul, dar în schimb, l-a rugat să îi semneze contractul. Problema a fost rezolvată rapid, iar cei doi nu s-au mai întâlnit mulți ani.

S-au reîntâlnit într-un restaurant din Menlo Park, când Jobs era deja bolnav. „Părea că mă recunoaște vag. Nu am vrut să întrerup. Ar fi trebuit să îl salut. Ar fi trebuit să îi spun că am scris programul. Nu am avut curajul să îi vorbesc în acel moment”, a mai povestit Geary, exprimându-și regretul.

Citește și: