Pokemon Go în România: ghid de instalare și tot ce trebuie să știi

Pokemon Go în România: ghid de instalare și tot ce trebuie să știi

Pokemon Go nu a ajuns încă în România, cel puțin nu oficial. Dar asta nu înseamnă că va mai dura foarte mult până cei de la Nintendo și Ninatic îi vor lăsa și pe români să-l descarce din Google Play sau AppStore.

UPDATE: Ce faci dacă vrei să joci Pokemon Go în România? Te folosești de câteva trucuri pentru a-l descărca. Jocul este creat pentru Android și iOS, și de aici afli cum faci download la Pokemon Go.

Cu această ocazie, am zis să vă explic care este treaba cu Pokemon Go, de ce a prins atât de bine în România, cât și în restul lumii și să vă dau câteva sfaturi, în cazul în care ați plănuit să prindeți toți pokemonii disponibili în joc. Să începem cu începutul, adică…

Ce este Pokemon Go

Pokemon Go a fost lansat în urmă cu o săptămână și este un joc care se folosește de GPS și de realitatea augmentată pentru a umple mediul înconjurător de monstruleții virtuali cu care (eu, dar și mulți alții) am copilărit. În Pokemon Go trebuie să te plimbi cât mai mult pentru a prinde pokemoni, pentru a crește în nivel și pentru a te lupta cu alți maeștri.

Este un joc gratuit, creat de Pokemon Company împreună cu Niantic, companie desprinsă din Google anul trecut. Nintendo deţine o treime din Pokemon Company, iar ambele au participaţii la Niantic, a căror mărime nu a fost dezvăluită.

Titlul este bazat pe  franciza creată de Satoshi Tajiri în anul 1996 (și-a sărbătorit cea de-a douăzecea aniversare pe 27 februarie 2016). Numele Pokémon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, ce în traducere înseamnă monștri de buzunar. În anul 1998, Pokémon a debutat pe piața americană cu două jocuri RPG pe Game Boy: Pokémon Red Version și Pokémon Blue Version. Aceste jocuri au avut același succes ca și în Japonia.

Pokemon Go nu este încă disponibil în România, dar poate fi instalat prin modalități alternative (lucru pe care nu îl recomandăm, având în vedere cazurile în care APK-urile disponibile pe internet pot fi pline cu viruși). În România există deja un grup de Facebook numit Pokemon Go Romania și, pe zi ce trece, apar fel de fel de grupuri mai mici, în funcție de orașele din care sunt jucătorii.

Pe scurt, jocul este deja foarte popular pe la noi și, odată ce Pokemon Go va deveni disponibil oficial în România, nu ar trebui să te surprindă dacă toți prietenii tăi vor sta și mai mult cu nasul în telefoane decât de obicei.

Cum se joacă Pokemon Go

Dacă vrei să fii pregătit pentru momentul în care Pokemon Go va putea fi descărcat și din România, sau pur și simplu ești curios ”cu ce se mănâncă”, am zis să-ți fac un foarte scurt ghid privind gameplay-ul și povestea.

În momentul în care intri prima dată în joc, ești pus să îți faci un cont, sau să afiliezi contul de Pokemon Go cu cel de Google. Acolo se va salva tot progresul tău, astfel încât, dacă vei vrea să te joci și pe alt dispozitiv, vei putea face asta, fără să pierzi tot progresul. După asta, îți vei putea personaliza avatarul. Nu ai foarte multe opțiuni la dispoziție, dar vei putea schimba culoarea pielii, a părului și a ochilor și vei putea alege din câteva ținute, pentru a te deosebi de alți jucători.

După partea de persoanlizare, poți începe să joci. Vei primi un scurt instructaj de la profesorul Willow după care te vei trezi în joc, cu personajul situat în mijlocul unei hărți. Acea hartă nu este una fictivă, ci chiar harta cu zona în care te afli în acel moment. Pokemon Go se folosește de API-ul Google și de GPS pentru a te transpune în joc. Inițial, vei avea de ales între Charmander, Squirtle și Bulbasaur, dar dacă vrei să începi jocul cu Pikachu, poți face asta mulțumită unui truc.

Pentru a începe Pokemon Go cu Pikachu, trebuie doar să te îndepărtezi de ceilalți trei pokemoni – adică să mergi (fizic) în orice direcție – și să aștepți ca Charmander, Squirtle și Bulbasaur să ajungă lângă tine iar. Trebuie să faci asta de patru ori, iar după aceasta vor fi acompaniați de Pikachu, pe care îl poți prinde.

Cum prinzi pokemoni în Pokemon Go? Destul de simplu: odată ce un monstru a apărut pe hartă, lângă tine, apeși cu degetul pe el, după care va apărea un modul special de capturare. Mulțumită modulului de realitate augmentată, vei putea vedea creatura prin lentila camerei, suprapusă pe mediul înconjurător. Cu toate că acest mod este foarte distractiv, ai posibilitatea de a închide acest mod (apăsând pe un glisor din partea de dreapta sus), în cazul în care vrei mai mult acuratețe (pokemonul nu se va mișca pe ecran, ci va rămâne fix, pe grafica jocului). Vei observa o ”pokeminge” în partea de jos a ecranului și pentru a captura monstrul, va trebui doar să o glisezi înspre el, aruncând-o. Pentru a-ți asigura reușita, cel mai bine e să ții apăsat pe minge până când cercul din jurul pokemonului devine mai mic. Culoarea cercului variază în funcție de puterea fiecărui monstru (cei cu verde sunt foarte ușor de capturat, cei cu galben s-ar putea să-ți scape din bilă, iar cei cu roșu trebuie capturați fie în bile speciale, fie calmați cu ajutorul unor fructe).

Odată capturat, pokemonul va apărea în ”pokedex”, dar și într-un inventar în care vei putea să-i vezi abilitățile și statisticile legate de viață și putere. Tot acolo vei și putea să evoluezi pokemonii. Pentru a putea crește rangul unui pokemon, trebui să ai bomboane speciale pentru fiecare în parte. Acestea le obții capturând mai mulți pokemoni de același fel. De asemenea, poți obține bomboane transferându-i pokemoni doctorului Willow. De exemplu, dacă ai mai mulți Ratata, îl poți păstra pe cel mai puternic (cel cu Combat Strength mai mare) și pe restul îi poți transfera, ca să îl poți evolua pe cel rămas.

De fiecare dată când capturezi pokemoni sau îi evoluezi, primești experiență și crești în nivel. Pe măsură ce înaintezi, pokemonii pe care îi vei descoperi vor deveni mai variați și mai puternici și vei avea acces la diverse echipamente mai avansate. În plus, odată ajuns la nivelul cinci, te vei putea alătura unei echipe (Galbenă, Roșie sau Albastră) și vei putea începe să te lupți cu alți jucători, la sălile de antrenament (Gym). Aceste săli sunt controlate de inamici și va trebui să alegi pokemoni pe care să îi arunci în bătălie cu cei lăsați să vegheze asupra locului. Dacă reușești să bați toți pokemonii de la o sală de antrenament și să îi scazi reputația suficient, o vei controla tu și vei primi bani (monede) pentru ea.

Nu uita să treci pe la Pokestop-uri, ca să te alimentezi cu pokebile și poțiuni de regenarare, dar și cu ouă. Legat de ouă, ai la dispoziție incubatoare în care le poți plasa pentru a le cloci și pentru a obține pokemoni noi. Cum le clocești? Mergând. Sub fiecare ou scrie de câți kilometri ai nevoie pentru a le sparge, iar eu te sfătuiesc să te concentrezi pe cele cu 5 sau 10 kilometri, având în vedere că pokemonii din ouăle cu 2 kilometri sunt slabi și probabil se vor afla deja în inventarul tău.

Acestea sunt doar sfaturile de bază, iar strategiile le puteți descoperi voi în timpul jocului.

La ce să te aștepți după ce ai instalat Pokemon Go în România

În primul rând, așteaptă să parcurgi distanțe foarte mari pe jos. Jocul știe când te deplasezi cu o mașină sau cu mijloacele de transport în comun, pe baza vitezei cu care te miști. Ce înseamnă asta? Că dacă vrei să avansezi și să ai o colecție considerabilă de monștri s-ar putea să te trezești cu dureri. Cei de la Gizmodo au făcut o colecție de tweeturi publicate de cei care vor să devină maeștri pokemon. În acestea, ei se plângă de febră musculară și de dureri de tendoane. ”Am făcut o plimbare de o oră cu bicicleta ieri, pentru Pokemon Go, iar acum mă dor picioarele. Nu am mai mers pe bicicletă de patru sau cinci ani”, spune unul dintre jucători. ”Tălpile și picioarele mă dor foarte tare de la Pokemon Go. Am dormit doar o oră, dar am preluat o sală de antrenamente și am crescut cinci niveluri, așa că a fost o zi bună”, spune jucătoarea Nalana. Majoritatea tweeturilor vorbesc despre dureri de picioare, și unii utilizatori realizează că nu sunt în cea mai bună formă dacă au febră musculară de la o plimbare de câteva ore. Găsiți mai multe tweeturi în acest articol.

În al doilea rând, Pokemon Go consumă foarte multă baterie. Având nevoie de o conexiune permanentă la internet și la GPS, nu ar trebui să mire pe nimeni acest lucru. Mai ales dacă luăm în considerare că progresul este înregistrat doar cât timp aplicația rulează pe ecran. Un sfat ar fi să dezactivați modulul de realitate augmentată. Acesta se folosește de camera foto și consumă și el destul din energia telefonului. Din fericire, un utilizator Reddit (cu username-ul throwaway96388) a găsit un truc simplu pentru conservarea bateriei și a consumului de date. Acesta a recomandat jucătorilor Pokemon Go să descarce hărțile de pe Google și să le folosească offline. Aparent, după ce au încercat metoda, mai mulți oameni au descoperit o îmbunătățire remarcabilă. Asta nu înseamnă că bateria supraviețuiește mai mult de șase ore de utilizare continuă, dar pentru un fan înrăit, orice minut poate însemna un pokemon în plus.

În al treilea rând, trebuie să fiți conștienți că există și pericole. Pe acestea le găsiți detaliate mai jos.

Pericole Pokemon Go

Cu toate că este unul dintre cele mai distractive jocuri pentru mobil, Pokemon Go a avut și câteva ”efecte adverse” neplăcute pentru jucători. De exemplu, Shayla Wiggins, în vârstă de 19 ani, din Wyoming, a descoperit un cadavru plutind pe râul Wind River sâmbătă dimineața, în timp ce încerca să prindă pokemoni lângă ”o sursă naturală de apă”. Wiggins a sunat la poliție, iar un echipaj s-a deplasat la fața locului pentru a ridica corpul bărbatului decedat. Nu se știe, deocamdată, cauza morții, însă polițiștii au dat un comunicat de presă oficial în care au confirmat situația.

Mai mult, în O’Fallon, Missouri, patru bărbați au folosit aplicația cu realitate augmentată pentru a găsi jucători în anumite locuri, pe care i-au jefuit ulterior. Numărul victimelor se ridică la opt sau nouă. Suspecții au jefuit oameni anticipând unde vor merge jucătorii, examinând PokeStopurile populare. Acestea sunt opriri din joc transpuse în viața reală și includ parcări, biserici și o multitudine de locuri publice. De asemenea, vârstele celor patru sunt curprinse între 16 și 18 ani. Numele lor și bunurile furate nu au fost făcute publice. Departamentul de Poliție din O’Fallon recomandă ca, dacă îți lași copiii să joace Pokemon Go, să te asiguri că ai în vedere locurile în care petrec timp, iar acest sfat nu vizează doar Statele Unite.

Există și povești mai puțin macabre. De exemplu, un bărbat s-a trezit cu o mulțime de oameni în fața casei, pentru că aparent jocul cu realitate augmentată a decis că locuința sa e una dintre sălile importante de antrenament. Asta înseamnă că oamenii sunt recompensați pentru a se deplasa fizic până acolo. Majoritatea sălilor de antrenament din joc sunt alese în funcție de informațiile oferite de hărți, ceea ce înseamnă că zone precum parcuri sau biserici sunt foarte predispuse să fie „învestite” cu această funcție. Aplicația pare, însă, să fi folosit o versiune veche a hărții. Aparent, casa lui bărbatului fusese biserică în urmă cu peste 40 de ani, iar jocul a luat-o ca atare.

Un bărbat a rămas chiar fără locul de muncă din cauza Pokemon Go și a faptului că era frustrat în legătură cu faptul că nu se putea juca. Totul a pornit de la o postare pe Facebook a lui Sonny Truyen din Singapore. “You can’t f**king catch Pokémon in this piece of f**king sh*t country.” Pe lângă ofensele la adresa țării în care locuiește, acesta a ținut să fie agresiv și în discuțiile ulterioare iscate în comentariile la postarea sa inițială. Prietenii săi de pe Facebook au raportat postările și au început să asalteze compania la care lucra cu mesaje în privința comportamentului nepotrivit.

Când ajunge Pokemon Go în România

Este greu de spus când jocul va fi disponibil oficial și pentru români. Deocamdată, aplicația poate fi găsită în magazinele de aplicații din SUA, Australia și Noua Zeelandă. În plus, japonezii tocmai au anunțat că lansarea pentru Europa a fost amânată. Decizia este oarecum de înțeles, având în vedere că serverele jocului abia fac față numărului existent de jucători și că unii utilizatori au experimentat probleme constante de conectivitate. Cu toate astea, sunt mulți români care joacă deja Pokemon Go, iar cei care nu au răbdare, pot înșela sistemul și pot instala versiuni destinate altor țări, dar pe riscul lor.

Etichete:
10:12 / 15.07.2016