Oamenii de știință au reușit să scoată HIV din sistem folosind o nouă tehnică de editare a genelor
Acum puțin timp, vorbeam despre metoda de editare a genelor cu numele de cod CRISPR/Cas9, prin care oamenii de știință au arătat că pot scoate HIV din ADN-ul unei celule imune umane și că pot preveni reinfectarea celorlalte celule, în același timp.
Prin această metodă, cercetătorii pot decupa o secvenţă defectă a unei gene, înlocuind-o cu o secvenţă sănătoasă. Pentru această tehnică, experții au primit aprobarea de editare a embrionilor umani și a fost folosită și de chinezi. Mai devreme anul acesta, oamenii de știință au început să folosească CRISPR/Cas9 pentru a trata o boală genetică numită distrofie musculară Duchenne, iar acum arată că are un potențial imens în tratarea HIV.
Proteinele sunt ghidate pentru a ținti anumite secțiuni de ADN dintr-o celulă, pentru ca apoi să le facă ușor de modificat. CRISPR se referă la o secvență de ADN repetitivă, extrasă de la o procariotă (organism unicelular precum o bacterie), care va face pereche cu enzima Cas9. Practic, dacă vrei să editezi ADN-ul unui virus dintr-o celulă umană, trebuie să trimiți o bacterie înăuntru, care să se întâlnească cu virusul și să producă un lanț de ARN identic secvenței virtuale de ADN. Apoi, ARN-ul se va lipi de enzimă și împreună vor localiza virusul. Odată ce fac asta, Cas9 taie și distruge virusul.
Cercetătorii de la Temple University a reușit să elimine ADN-ul HIV-1 din celulele T din culturile de celule umane crescute în laborator. Le-a ieșit și partea cu prevenirea reinfectării. Kamel Khalili, principalul cercetător, consideră că sistemul e foarte eficient și că experimentul o demonstrează. Desigur, mai sunt mulți pași de urmat până a stabili că tehnica poate combate, într-adevăr, HIV-ul. Rezultatele au fost publicate în revista Scientific Reports.