Noul senzor foto IMX318 va face minuni în viitoarele telefoane

Una dintre cele mai profitabile divizii din portofoliul Sony este cea responsabilă de senzori foto, iar IMX318 este cea mai recentă creație pe care s-ar putea să o întâlnim în viitoarele smartphone-uri de top. 

În cazul în care v-ați obișnuit să asociați brandul Sony doar cu console PlayStation sau televizoare și eventual cu aparate foto, merită să aveți în vedere că japonezi fac o treabă foarte bună și în realizarea de senzori foto pentru parteneri OEM. iPhone-urile, de exemplu, folosesc de foarte mulți ani, în exclusivitate, senzori Sony pentru captura foto/video.

Din acest motiv, în momentul în care aceeași companie anunță un nou senzor cu specificații remarcabile, ar fi bine să nu-l treceți cu vederea. Nu de alta, dar ar putea să-și găsească loc în iPhone 7 sau iPhone 7S. Intitulat IMX318, noul senzor are 22,5 megapixeli, iar conform celor de la Sony, ar putea fi primul senzor BSI CMOS ,,stacked” ce vine cu un sistem hibrid de auto-focus și stabilizare electronică de imagine pe 3 axe.

În contextul în care astfel de funcții în trecut erau introduse separat de producătorii de telefoane, gestul celor de la Sony s-ar putea reflecta în smartphone-uri și tablete mai subțiri și mai compacte.

Punctul forte al IMX318 nu este însă numărul de megapixeli sau abilitatea sa de a captura o cantitate impresionantă de lumină într-un timp foarte scurt. În schimb, este performanța sa la capitolul autofocus. Sistemul hibrid combină tehnica de focus pornind de la contrastul dintre elemenetele din cadru cu focusul prin detecția fazelor. Înainte de implementarea acestor componenete, un procesor de aplicații separat era responsabil de această sarcină. În urmă avansurilor tehnologice, oficialii companiei japoneze se mândresc cu un timp de autofocus de 0.03 secunde pentru cadre statice și 0.017 secunde pentru video.

Momentan, nici un un producător de tablete, smartphone-uri sau drone nu s-a grăbit să anunțe terminale cu noul senzor IMX318, dar nu ar trebui să mai dureze foarte mult până se învâmpla acest lucru.

Alexandru Puiu
09:00 17.02.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video