Motivul ciudat pentru care un oraș a interzis telefoanele mobile și WiFi-ul

Motivul ciudat pentru care un oraș a interzis telefoanele mobile și WiFi-ul
09:02 27.07.2016

Un oraș din Virginia de Vest, a fost supranumit „cel mai tăcut oraș din America”, iar motivul nu e unul chiar ușor de anticipat.

Green Bank este un oraș american cu o populație de doar 143 de oameni, dar reprezintă „căminul” unuia dintre cele mai avansate telescoape din lume.

Este vorba despre Robert C Byrd Green Bank Telescope, un telescop radio imens, folosit în prezent de cercetători pentru căutarea semnalelor care ar putea proveni de la extratereștri.

Totuși, elementul cu adevărat inedit și surprinzător e faptul că în Green Bank este interzisă folosirea telefoanelor mobile și a WiFi-ului.

De ce? Pentru că ar putea bruia semnalul telescopului. Nu există nici semafoare pe străzi, din același motiv. Telescopul poate capta sunete la distanțe de milioane de kilometri, cu o putere de „o miliardime de miliardime de miime de watt”, potrivit Daily Mail. Pentru că cercetătorii sunt foarte determinați să găsească extratereștri, în Green Bank au fost interzise o mulțime de elemente tehnologice devenite de mult timp banale pentru noi.

Folosirea WiFi-ului, de exemplu, îți poate face probleme cu legea. Singurele modalități prin care se poate accesa internetul e prin dial-up sau cablu ethernet. Jay Lockman, unul dintre oamenii de știință implicați în acest proiect, a descris cum nu se poate mai bine atmosfera din Green Bank: „Avem o combinație uimitoare a unei atmosfere foarte rurale cu tehnologii extrem de avansate”.

În Green Bank, există o benzinărie, o școală, o bibliotecă, un magazin și o frizerie, iar toate acestea sunt înconjurate în mod constant de o dubă albă, cu antene montate, care are scopul de a depista sunetele care ar putea bruia telescopul. Atunci când mașina e prin zonă, rezidenții își scot cuptoarele cu microunde din priză.

Chiar dacă sună a scenariu de trai imposibil pentru noi, cei atât de deprinși cu accesul constant la tehnologie, locuitorii Green Bank spun că nu duc dorul telefoanelor mobile și internetului rapid. În plus, se consolează cu ideea că, în cazul în care extratereștrii decis să comunice cu noi, ei vor fi primii care vor afla.

Stephen Hawking și Yuri Milner și-au unit forțele în ianuarie, pentru a porni Project Breakthrough Listen, în valoare de 100 de milioane de dolari și cu scopul de a căuta forme de viață extrapământene. Vor folosi Telescopul Green Bank, așa că limitările celor 143 de rezidenți nu sunt zadarnice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI