Oamenii de știință cred că au descoperit megastructuri construite de extratereștri

Oamenii de știință cred că au descoperit megastructuri construite de extratereștri

În căutarea lor de planete îndepărtate care ar putea susține viața, oamenii de știință au dat detectat ceva chiar mai intrigant de atât.

Telescopul Kepler are rolul de a căuta planete aflate distanțe de ani lumină care ar putea avea potențialul de a susține forme de viață. De patru ani, telescopul se „holbează” la aceeași zonă a cerului, așteptând ca fiecare stea să se întunece, fapt ce ar putea indica trecerea unei exoplanete prin fața acestora. Aparatul a monitorizat mai mult de 150.000 de stele, dar una, în special, le-a atras atenția cercetătorilor: KIC 8462852, localizată la o depărtare de 1.480 de ani-lumină.

Când o planetă trece prin fața unei stele, intensitatea luminii emanate de aceasta se diminuează pentru câteva ore, cel mult câteva zile. Procesul are loc în mod regulat, la fiecare 365 de zile, de exemplu. Aici este partea interesantă. La intervale neregulate, steaua KIC 8462852 se întunecă cu 80%, și rămâne așa o perioadă de 5 până la 80 de zile.

Într-o lucrare recentă, cercetătorii au exclus posibilitatea unei defecțiuni a telescopului. Ceva pare să blocheze lumina, dar totuși nu este o planetă, iar steaua este prea bătrână pentru a fi înconjurată de inele de rămășițe, care de obicei au tendința să orbiteze în jurul stelelor tinere.

Astfel, cercetătorii au rămas doar cu câteva ipoteze. Prima constă în existența unui nor de comete care a fost tras spre orbită de către o stea migratoare. Dacă acele comete s-ar desprinde în timp ce înconjoară steaua, acest proces ar putea fi cauza din care steaua KIC 8462852 s-ar întuneca în mod neregulat. Lucrarea sugerează că aceasta ar fi cea mai plauzibilă ipoteză.

Totuși, mai există o opțiune pe care oamenii de știință au luat-o în calcul. Deși, conform acestora, extratereștri trebuie să reprezinte mereu ultima ipoteză pe care s-o iei în calcul, fenomenul din jurul stelei este ceva de la care te aștepți să fie construit de către o civilizație extraterestră.

Echipa de cercetători a susținut că ar fi posibil să detecteze viață extraterestră cu ajutorul tehnologiei de care se folosesc. Ideea acestora constă în faptul că în timp ce extratereștri devin din ce în ce mai avansați, vor avea nevoie de mai multă energie pentru a-și alimenta stilul de viață high-tech. Așadar, cercetătorii cred că civilizațiile extraterestre ar fi putut construi dispozitive care să colecteze lumina solară, direct în jurul unei stele, umplând astfel orbita acesteia până când lumina ar fi blocată.

Pentru a elucida misterul din spatele procesului de întunecare al stelei KIC 8462852, echipa de cercetători dorește să asculte cu un telescop radio, pentru a descoperi dacă steaua emite unde radio, la fel cu cele emise de tehnologia de pe Pământ.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: