21 ian. 2016 | 01:47

Microsoft Research aduce ideea de teleconferință în secolul 21

ACTUALITATE
Microsoft Research aduce ideea de teleconferință în secolul 21

Dacă vreți să purtați o conversație video pe Skype cu un prieten, experiența este una de calitate foarte bună, dar Microsoft Research vrea să o ducă și mai departe.

În ultimii ani a crescut semnificativ calitatea apelurilor video atât pe mobil, cât și pe desktop-uri. Acest trend se datorează în egală măsură camerelor video ieftine de calitate foarte bună și vitezei conexiunii la internet din ce în ce mai rapide. Chiar și în aceste condiții însă, se pare că vor mai trece mulți ani până vom vedea materializate experiențele de teleconferință reproduse în Star Wars.

Din fericire, Microsoft Research, departamentul pentru proiecte speciale din cadrul companiei americane, faci pași mici în transpunerea experiențelor de videochat din filmele SF în confortul căminului. Proiectul poartă numele Room2Room și a ajuns online prima oară prin intermediul celor de la MIT Technology Review.  În principiu, acest sistem inovativ este inspirat din alt proiect futurist la diviziei Microsoft intitulat Room Alive, chiar dacă acela era destinat plăcutei activități de gaming și nu teleconferinței.

Sistemul prin care funcționează nu este neapărat foarte complex, dar va mai trece mult timp până când va fi integrat într-o soluție comercială. Practic, prin intermediul unei camere inteligente scanează o cameră pentru a găsi persoane, iar folosin un proiector transmite fluxul video cu persoanele identificate în celălalt capăt al lumii, la final, procesul desfășurându-se simultan în două sensuri. Deși mai sunt multe particularități de finisat, important este că puteți vorbi cu un prieten în dimensiune reală aflat în fața voastră, chiar dacă este reprodus în 2D.

Acum că aveți ideea, cu un pic de efort și o investiție semnificativă s-ar putea să o materializați și voi într-o formă sau alta. În ceea ce-i privește pe cei de la Microsoft Research, s-au rezumat la a oferi un termen de câțiva ani până când acest sistem va ajunge în magazine.

Microsoft-Research-Room2Room-518x245

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele