JARVIS din Iron Man va deveni realitate în casa lui Mark Zuckerberg

JARVIS din Iron Man va deveni realitate în casa lui Mark Zuckerberg

JARVIS sau Just A Rather Very Intelligent System este  cunoscuta inteligență artificială din Iron Man. Aceasta este responsabilă cu organizarea casei și a costumelor lui Tony Stark, fiind majordomul digital al eroului din benzile desenate. Mark Zuckerberg, inspirat fiind direct de acest ”personaj”, a decs să-și construiască un robot personal pentru propria locuință.

Faimosul antreprenor american a anunțat acest plan chiar pe pagina sa de Facebook, afirmând că intenționează să construiască o AI (inteligență artificială) care să se îngrijescă de casă și să-i ofere vizualizări în mediul virtual ale tuturor proiectelor la care lucrează. Conform lui Zuckerberg, acesta consideră că ”puteți asocia acest AI cu JARVIS-ul din Iron Man.”

Proiectul lui Zuckerberg începe destul de banal, însă tinde către ceva mult mai ambițios. Zuckerberg consideră că va începe ”prin a explora ceea ce oferă tehnologia inteligenței artificiale în acest moment.” Aceasta poate să controleze într-o casă ”muzica, lumina, temperatura și alte facilități.” El dorește, de asemenea, ca sistemul să recunoască atunci când prietenii îi vin în vizită ca apoi să le deschidă ușa, și să-l avertizeze pe deținătorul Facebook atunci când bebelușul său are nevoie de atenție.

Totuși, dacă vă imaginați că e nevoie să fii un multimilionar precum Zuckerberg ca să poți avea parte de un asemenea asistent casnic, vă înșelați. Amazon Echo deja oferă capabilități de asistență casnică destul de impresionante, acestea fiind confirmate de Zuckerberg însuși: ”Când vine vorba de muzică, Amazon Echo este destul de bun. E foarte folositor atunci când ai nevoie să controlezi muzica cu propria voce, mai ales atunci când am mainile ocupate cu Max.”

Zuckerberg inteționează să dezvolte mai departe un AI avansat în domeniul recunoașterii faciale, astfel încât să seteze lumina și temperatura camerelor ținând cont de preferințele personale, atunci când AI-ul recunoaște că cineva a intrat în casă sau într-o cameră.

Până aici totul constă în tehnologie existentă, însă planurile lui Zuckerberg nu se opresc aici. El dorește de asemenea ca AI-ul să-l ajute să vizualizeze informații în mediul realității virtuale astfel încât să îi fie mai ușor să-și organizeze proiectele personale. Pentru un astfel de AI, deținătorul Facebook ar trebui să dezvolte sisteme noi ce nu pot fi achiziționate dintr-un magazin. Până la urmă, banii de care dispune nu îi vor face acest acest demers unul prea dificil.

Ce e amuzant e că noul AI domestic face parte dintr-o listă mai lungă de proiecte pe care Zuckerberg și le-a propus în 2016, printre care se numără cititul a două cărți în fiecare lună, învățatul Mandarinei și omorârea fiecărui animal pe care urmează să-l mănânce. În cazul lui Zuckerberg, toate, cred că sunt considerabil mai realiste decât dezvoltarea unui JARVIS casnic pe modelul celui din Iron Man. Dar până la urmă, cine știe, cum Facebook e mână în mână cu NSA și sistemele de securitate americane, nu cred că s-ar zgârci agențiile să lase să scape din casă niște tehnologie avansată pentru vila personală a ”liderului Facebook.”

Every year, I take on a personal challenge to learn new things and grow outside my work at Facebook. My challenges in…

Posted by Mark Zuckerberg on Sunday, 3 January 2016

Citește și: