16 iul. 2016 | 11:52

Fondatorul WikiLeaks: Google și Facebook dictează un „capitalism al supravegherii”

ACTUALITATE
Fondatorul WikiLeaks: Google și Facebook dictează un

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, este unul dintre oamenii care condamnă cu înverșunare supravegherea în masă, exercitată de companii și de state.

Vorbind prin videoconferință de la ambasada Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat din anul 2012 pentru a nu ajunge pe mâna autorităților americane, Assange a explicat că noul model de afaceri al companiilor-gigant precum Facebook sau Google este un fel de „capitalism al supravegherii”. El a estimat că 81% din publicitatea pe internet trece prin Google şi Facebook, acesta fiind motivul pentru care astfel de companii şi ajung să colecteze atâtea date despre utilizatori.

Discursul său ne amintește de cel al lui Edward Snowden. Din punctul de vedere al lui Assange, Google și Facebook, prin produsele lor, ajung să aibă acces la mai multe informaţii despre utilizatori decât NSA, cel puțin la nivel teoretic. Assange a explicat că, deși respectivele companii accesează un volum copleșitor de informații, NSA (Agenţia de Securitate Naţională a SUA) la rândul ei, supraveghează aceste societăți, astfel că, în final, respectivele informații ajung tot la serviciile secrete americane.

El a declarat aceste lucruri într-o videoconferinţă susţinută din ambasada statutului Ecuador din Marea Britanie. A mai spus și că Google sau YouTube, prin intermediul Gmail, extrag în timp real tot ce doresc să extragă, potrivit Adevărul.

Acum nu mult timp, a declarat că Hillary Clinton ar putea colabora cu Google și că gigantul din Mountain View ar fi implicat în campania electorală a acesteia. Omul din spatele Wikileaks a declarat, de asemenea, că Hillary Clinton lasă impresia că ar dori să pornească războaie în viitorul apropiat, beneficiind de abilitățile necesare pentru justifica acțiuni militare în diverse regiuni ale lumii.