24 oct. 2016 | 11:29

Cum transformi un PC în hotspot WiFi

TUTORIALE
Cum transformi un PC în hotspot WiFi

Există multe soluții pentru a transforma un PC în hotspot WiFi, cu scopul de a vă partaja conexiunea la internet de pe laptop sau desktop cu tablete, smartphone-uri, console și nu numai. Mai jos le detaliem pe cele mai simple.

Cei mai mulți dintre noi au un router WiFi acasă care face o treabă mai mult sau mai puțin bună la capitolul împărțire a conexiunii la internet cu multitudinea de gadgeturi pe care le folosiți. În același timp însă, cum telefoanele pot fi folosite ca un hotspot mobile, este bine de știu că puteți transforma și un PC în hotspot WiFi. Cel mai des, vă puteți confrunta cu necesitatea unui astfel de scenariu dacă sunteți la un hotel și aveți doar o conexiune cu fir la internet, dar v-ați dori să vă conectați la ea și cu telefonul sau tableta. Chiar și o conexiune de date de la un telefon poate fi partajată într-un mod mult mai eficient, cu mai multe aparate prin intermediul unui laptop. Metodologia la care trebuie să apelați pentru un astfel de scop nici măcar nu este una foarte complicată.windows-10-mobile-hotspot

Cum transformi un PC în hotspot WiFi în Windows 10

Încă de pe vremea la Windows XP a fost posibil să vă folosiți sistemul ca hotspot de internet, cu condiția să aveți o placă de rețea wireless, pe lângă placa de rețea Ethernet cu fir. Procedura, din păcate, era una destul de laborioasă, rezultatul final nu era o conexiune foarte stabilă și nici măcar nu funcționa tot timpul.

Între timp, Microsoft a dedicat o atenție specială acestei necesități a utilizatori de computer foarte activi. În Windows 7 era posibil că creezi hotspot WiFi cu câteva comenzi de Command Prompt, iar în Windows 10, funcția este inclusă Settings, alternativa vechiul Control Panel.

Pentru a transforma un PC în hotspot WiFi, faceți click pe Start și intrați în Settings la secțiunea Network & Internet. Odată ajunși aici, veți vedea în partea stângă secțiunea Mobile Hotspot. Dați click pe ea și imediat veți întâmpina o fereastră precum cea de mai sus. Pentru că de cele mai multe ori veți partaja o conexiune Ethernet pe WiFi, puteți lăsa selecția din zona Share my internet connection from Ethernet. Parola pe care o vor folosi alți utilizatori care vor să se conecteze la rețeaua creată de voi este trecută după Network Password:. Dacă vi se pare prea complexă și vreți să o schimbați, apăsați pe Edit. Ultimul pas la care trebuie să apelați este activarea switch-ului din partea de sus a ferestrei marcat cu ,,Share my internet connection with other devices.” Asigurați-vă că este pe On. În doar câteva secunde, persoanele din împrejurimi ar trebui să vadă o nouă conexiune WiFi cu numele PC-ului vostru. Pentru a închide hotspotul, folosiți același switch din partea de sus a Mobile Hotspot din Settings – Network & Internet.

windows-hotspot-wireless-pe-pc-mhotspot_ windows 7 windows 8

Cum transformi un PC în hotspot WiFi în Windows 7 și Windows 8

Cei de la Microsoft au implementat o cale prin care puteți crea un hotspot WiFi în Windows 7 și Windows 8. Aceea necesită însă un pic de atenție și multă grijă la tastarea unor comenzi în Command Prompt. Alternativa este să folosiți una dintre multele aplicații complet gratuite, cu un scop similar, ce fac treaba semnificativ mai ușoară.

Recomandarea mea este mHotspot, un utilitar pe care îl puteți descărca gratuit de la adresa mhotspot.com. Are doar câțiva KB, deci nici măcar nu necesită spațiu inutil, și-l puteți avea preventiv, în permanență, descărcat. Funcționează atât pe Windows 7, cât și pe Windows 8 sau 8.1 și suportă până la 10 clienți conectați simultan. Configurarea este cât se poate de intuitivă. Introduceți numele rețelei pe care vreți să o creați, definiți o parolă și alegeți sursa conexiunii la Internet. Ca un bonus, mHotspot suportă și folosirea PC-ului ca un repeater, pentru prelungirea unei rețele WiFi în zonele în care nu are acoperire în mod uzual. Hotspotul efectiv este creat în momentul în care ați apăsat pe Start Hotspot. Opțional, puteți limita numărul maxim de clienți ce se pot conecta, o setare utilă mai ales în cazul în care nu vreți să definiți o parolă la respectiva rețea WiFi și vreți să existe o altfel de restricție. Cu Stop Hotspot, închideți WiFi-ul.

Cel mai mare avantaj al mHotspot, din punctul meu de vedere, constă în lista de evidență a clienților conectați. Puteți vedea simplu și rapid care sunt cei mai mari consumatori, cine face mai mult download sau upload. Toate acestea detalii vor fi asociate numelui, IP-ului ș adresei fizice MAC a fiecărui dispozitiv conectat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele