Cum rotești o imagine în Windows 10 fără nici o aplicație

Cum rotești o imagine în Windows 10 fără nici o aplicație

În mod inevitabil, la un moment dat, trebuie să înveți cum rotești o imagine, iar acest proces a devenit semnificativ mai ușor în Windows 10.

Dacă folosiți un computer de ceva timp, este foarte probabil să aveți instalate câteva aplicații pentru editare foto. În funcție de scenariile pe care le aveți în minte, este posibil să aveți chiar mai multe astfel de programe. De exemplu, poate aveți Picasa sau ACDSee pentru rotirea, decuparea și aplicarea rapidă a unor filtre, dar aveți instalat și Photoshop pentru crearea unor colaje complexe sau efectuarea unor lucrări de finețe.

Cei de la Microsoft au insistat și ei destul de mult pe integrarea unor unelte pentru vizualizarea fotografiilor în format digital și editarea lor la un nivel superficial. Din acest motiv, de-a lungul anilor, am putut vedea multiple iterații de Microsoft Photo Viewer, până când, în Windows 10, am ajuns la aplicația Photos. Din nou, aceasta face o treabă foarte bună pentru a parcurge rapid un set de fotografii, dar nimic mai mult.

Partea bună este că, în cea mai recentă versiune de Windows, cei de la Microsoft au introdus câteva funcții utile direct în File Explorer. Ca urmare, dacă vreți să rotiți o imagine de exemple, nu mai trebuie porniți un program special, o puteți face direct din Explorer. Practic, este suficient să intrați în File Explorer folosind combinația de taste Windows + E sau să dați dublu click pe Computer. Căutați-vă directorul cu imaginile pe care le doriți rotite.

Dacă vrei să știi cum rotești o imaginea în File Explorer, este suficient să faci click pe ea și să accesezi meniul suplimentar Picture Tools care apare în partea de sus a ferestrei, pe lângă File, Home, Share sau View. În partea stângă a respectivului meniu veți găsi două butoane intitulate sugestiv – Rotate left pentru rotire la stânga și Rotate right pentru rotire la dreapta. Folosiți pe cel care se pretează în scenariul vostru, având în vedere faptul că puteți apăsa pe oricare dintre ele de mai multe ori și, de fiecare dată, imaginea selectată va fi rotită la 90 de grade.

Ca fapt divers, tot din meniul Picture Tools din File Explorer, ce apare doar atunci când selectați o fotografie, există un buton marcat Set as background că vă ajută să definiți rapid o fotografie de tapet. Slide Show vă redă automat un flux de fotografii selectate pe întregul ecran. În acest scop, pentru a selecta toate imaginile dintr-un director, apăsați pe CTRL + A. Pentru a selecta doar câteva imagini, apăsați pe prima fotografie dintr-un set și, cu tasta Shift apăsată, apăsați pe ultima fotografie. Imediat după, puteți folosi butonul Slide Show pentru a iniția prezentarea.

rotire-foto-file-explorer

Citește și: