07 aug. 2016 | 09:46

Cum faci să nu-ți intre Mac-ul în sleep sau standby fără vreun program

ACTUALITATE
Cum faci să nu-ți intre Mac-ul în sleep sau standby fără vreun program

Dacă ți-ai lăsat vreodată sistemul nesupravegheat și s-a închis când nu era cazul, e bine să știi cum faci să nu-ți intre Mac-ul în sleep sau standby.

La fel ca pe Windows, Mac-ul include un set stufos de parametri pe care îi poți defini în cazul în care vrei să personalizezi momentele în care acesta intră în sleep sau standby, când se închide doar ecranul sau se întrerupe alimentarea cu energie electrică a mediului de stocare. Toate aceste funcții se găsesc în System Preferences la secțiunea Energy Saver și sunt defalcate pe Battery, pentru momentele în care țineți laptopul pe baterie și Power Adapter, pentru situațiile în care este conectat la curent.

De cele mai multe ori însă, o setare predefinită sau bătută în cuie nu se potrivește în permanență. Ideal ar fi ca, din câțiva pași, simplu și rapid, să poți opta ca la un momentdat notebook-ul să nu se mai închidă, fie pentru o anumită perioadă de timp, fie până când îi spui stop.

Varianta simplă pentru acest proces este instalarea aplicației Caffeine. Aceasta este disponibilă gratuit în Mac AppStore. Există însă și o metodă care nu implică instalarea vreo unei aplicații terțe și nici măcar nu este complicat de reținut.

Totul pleacă din Terminal, utilitarul pe care îl găsiți în Finder – Applications – Utilities sau prin intermediul căutării Spotlight, accesibil în colțul din dreapta sus al desktop-ului. Odată ajunși în fața liniei de comandă, tastați fără ghilimele ”caffeinate” și apăsați pe enter. Din acel moment, cât timp nu veți închide fereastra de Terminal, sistemul nu va intra în sleep sau standby. Pentru a întrerupe procesul, fie apăsați pe CTRL + C, pentru a putea tasta o nouă comandă, fie apăsați pe CMD+Q pentru a închide complet Terminal-ul.

Opțional, puteți introduce comanda ”caffeinate” cu câțiva parametri. De exemplu, ,,caffeinate -t 3600” previne intrarea sistemului în sleep pentru o oră, respectiv 3600 de secunde. Dacă tastați ,,caffeinate -t 3600 &”, simbolul & de la final permite rularea comenzii în fundal, cât timp voi mai tastați alte comenzi în Terminal. ,,Caffeinate -d” previne închiderea ecranului, în timp ce ,,caffeinate -i” previne intrarea sistemului în sleep chiar și atunci când nu face nimic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele