Cum era la CES pe vremea când Ceaușescu era încă în viață [VIDEO]

Cum era la CES pe vremea când Ceaușescu era încă în viață [VIDEO]

În perioada când românii stăteau încă la coadă la alimentară pentru ”tacâmuri”, ”adidași”, ”creveți vietnamezi” și alte alimente de lux, americanii se puteau bucura la CES 1989 de ”păcănele” avansate cu LED-uri, hoola hoops, sâni afișați în mod gratuit și în general genul de distracție pe care românii o vedeau doar pe casetele dublate de Irina Margareta Nistor.

Clipul de mai sus poate șoca pe unii, sau impresiona pe alții, despre realitatea de acum aproape 30 de ani a celei mai faimoase expoziții de dispozitive electronice din lume: CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas, Nevada. Dacă acum, această expoziție generează sute de milioane de dolari angrenând alte sute de companii de PR și advertising afișând tehnologii de alte sute de milioane de dolari, în 1989 totul era de o simplitate aproape vulgară.

Ce-i drept tehnologia din 1989 nu era aceeași cu cea din 2016, dar nu trebuie uitat că majoritatea conceptelor din spatele tuturor dispozitivelor pe care le folosim astăzi, începând cu touchscreen-ul până la Internet, au fost inventate atunci. Chiar și așa, realitatea filmată de acest cameraman amator este cu totul alta. Care era atracția principală la CES 1989 printre vizitatori? Mașinile de noroc, hoola-hoops, fete cu sânii dezgoliți și telefoane cu ecrane catodice. Pe cât de săracă era tehnologia de atunci pe atât de multe fete trebuiau afișate ca să mențină interesul ridicat vizitatorilor ce erau în preponderență bărbați.

Chiar și așa, până și în acest ”culcuș al păcatelor” o speranță în izbăvirea religioasă a existat în forma acestei ”tablete” digitale de citit Biblia, ce era pentru vremea aceea pe cât de avansată pe atât de ciudată.

Până la urmă acesta a fost farmecul anilor ’80. Câtă vreme cele mai avansate minți ale vremii lucrau, mai mult sau mai puțin in secret, la tehnologia pe care toți o folosim astăzi în mod natural, publicul de atunci trebuia distrat cu fete goale, hoola-hoops și păcănele, nimeni neavând nicio idee cum va arăta de fapt viitorul.

Citește și: