15 mart. 2016 | 14:48

Cum a ajuns un robot să bată toți oamenii la unul dintre cele mai vechi jocuri ale omenirii

ACTUALITATE
Cum a ajuns un robot să bată toți oamenii la unul dintre cele mai vechi jocuri ale omenirii

Go este un joc strategic care își are originea în vechea Chină, înaintea erei noastre. Deși regulile sunt ușor de înțeles și de aplicat, jocul e recunoscut pentru nivelul de complexitate foarte înalt. Până acum, era văzut drept vârful Everest al inteligenței artificiale.

Inteligența artificială creată de Google a reușit să învingă mintea umană, dovedind, încă o dată, că programele generate pe computer încep să devină mai deștepte decât noi. S-a întâmplat același lucru și cu șahul, și cu Jeopardy, când supercomputerul Watson a bătut unul dintre cei mai buni jucători umani. În cazul Go, lucrurile s-au petrecut într-o manieră similară. Programul AlphaGo a ieșit învingător într-o competiție cu cinci reprize, în defavoarea lui Lee Sedol, nominalizat drept cel mai bun jucător din ultimii 10 ani, notează Google.

Competiția Google DeepMind a avut loc în Seoul. În urmă cu puțin timp, Google a cumpărat compania producătoare de inteligență artificială DeepMind și le-a cerut experților să creeze cel mai bun jucător de Go din lume. Faptul că eforturile lor nu au fost în zadar reprezintă o dublă reușită: în primul rând, e o dovadă clară a ritmului accelerat în care tehnologia avansează. În al doilea rând, îi contrazice pe experții care estimau, în 2014, că vor fi necesari aproximativ 10 ani pentru dezvoltarea unui robot într-atât de inteligent încât să câștige la Go.

Echipa a creat un „motor” de căutare capabil să sorteze toate pozițiile posibile pe tabla de Go. Pentru asta, a fost nevoie de rețele neurale foarte complexe, capabile să creeze milioane de conexiuni similare celor realizate de creierul uman. AlphaGo s-a autoînvățat regulile jocului procesând 30 de milioane de mișcări folosite de experții umani, ajungând să prezică o mutare cu o precizie de 57%. După ce a ieșit victorios din 499 din 500 de jocuri împotriva altor programe similare, AlphaGo a fost prima oară pus în fața unui competitor uman în octombrie 2015. A ieșit victorios și acolo, învingându-l cu un scor de 5-1 pe Fan Hui, campion european de trei ori.

În cazul competiției cu Sedol, scorul a fost de 4-1, tot în favoarea lui AlphaGo. În această competiție, lupta a fost ceva mai strânsă decât cele precedente, iar comentatorii au observat că adversarul uman are o înțelegere mai bună a jocului. Chiar și în aceste condiții, faptul că AlphaGo a fost învingătorul dovedește că programul are un potențial imens pentru studii în domeniu și e un pas gigantic pentru inteligența artificială.