28 ian. 2016 | 17:00

Inteligența artificială creată de Google e campioană la Go

ACTUALITATE
Inteligența artificială creată de Google e campioană la Go

Cei de la Google fac investiții semnificative într-o arie foarte largă de domenii, dar inteligența artificială dezvoltată de divizia Google DeepMind s-ar putea să fi fost una dintre cele mai impresionante.

Cu numele de AlphaGo, respectivul sistem de inteligență artificială a înregistrat o performanță nemaipomenită în momentul în care a învins în cinci jocuri din cinci unul dintre campionii mondiali în materie de Go. Partea un pic mai ciudată când vine vorba de algoritmul din spatele acestei victorii este că la final este mult mai complicat ca un computer să învingă un om la Go, decât la șah, datorită numărului net superior de mutări posibile. Pentru a asocia o noțiune ușor de înțeles la respectivul grad de complexitate, cei de la Google au spus că sunt mai multe mutări posibile la Go decât atomi în întregul univers.

Pentru ca performanța să fie posibilă, nu a fost putut fi scris un program de la zero, inteligența artificială fiind o soluție mult mai imspirată. Pentru ca AlphaGo să-și asume o parte semnificativă din numărul infinit de mutări posibile, cum s-ar fi întâmplat de altfel la șah, echipa din spatele rețelei neurale a servit algoritmului de inteligență artificială nu mai puțin de 30 milioane mutări făcut în diverse contexte de jucători profesioniști de Go. Pornind de la acea bază, AlphaGo și-a dezvoltat propriul stil de joacă prin jocuri în buclă desfășurate împotriva sa, printr-un proces intitulat ,,reinforcement learning”. Pentru ca lucrurile să funcționeze relativ lin, a fost necesară o putere foarte mare de procesare. În acest scop s-a apelat la Google Cloud Platform.

Testul adevărat al întregului efort a fost făcut în momentul în care campionul european la Go, trei ani consecutiv, Fan Hui a luptat împotriva AlphaGo. Pentru că acel om a fost învins într-o manieră usturătoare, se așteaptă cu interes meciul cu campionul mondial, Lee Sedol în martie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele