Chinezii au lansat un robot polițist care poate electrocuta infractorii

Chinezii au lansat un robot polițist care poate electrocuta infractorii

Chinezii gândesc tot timpul „în afara cutiei”, mai ales când vine vorba de tehnologie. S-au gândit, recent, cum ar fi ca în locul polițiștilor umani să avem unii robotici.

Astfel, a rezultat robotul-polițist Anbot, creat de experții de la Universitatea Naţională de Apărare din China și prezentat la salonul Chongqing Hi-Tech. Scopul acestuia este să patruleze şi să protejeze anumite zone și este înarmat cu tasere. Are o înălţime de 1,5 metri şi o greutate de 78 kilograme, iar înfățișarea lui ne duce cu gândul la o combinaţie între R2D2 din Star Wars şi un Dalek din Doctor Who. Acumulatorul său are o autonomie de opt ore, iar roboțelul poate inclusiv să meargă singur la stația de încărcare, când bateria e pe terminate. Poate atinge o viteză maximă de 18 kilometri pe oră.

De asemenea, victimele pot folosi Anbot pentru a solicit ajutor în situații de urgență, apăsând butonul SOS de pe ecranul tactil. NDU a programad Anbot să folosească senzorii audio și vizuali pentru a recunoaște și înregistra activiăți ilegale, pentru a identifica fugari și pentru a decide, absolut autonom, unde să patruleze. Cea mai controversată funcție a sa e cea care permite folosirea electroșocurilor, doar prin comandă umană. La fel ca armata americană, chinezii nu se simt încă pregătiți să dea roboților autonomi libertatea de a folosi arme periculoase.

Deși a fost desemnat drept primul robot inteligent destinat securității, Anbot nu va înlocui forțele de ordine umane prea curând. Dincolo de faptul că ar avea probleme cu urcarea scărilor, îi lipsesc și abilitățile sociale și inteligența umană, elemente absolut esențiale în anumite circumstanțe cărora polițiștii trebuie să le facă față. E de menționat și faptul că nu e exclus să fie vulnerabil în fața hackerilor, dar, dincolo de toate aceste limitări, e un pas înainte în dezvoltarea roboților inteligenți.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: