15 feb. 2016 | 13:25

Amenințările Coreei de Nord: racheta-submarin ar putea fi noul pericol pentru SUA

Amenințările Coreei de Nord: racheta-submarin ar putea fi noul pericol pentru SUA

Poate că racheta balistică intercontinentală a Coreei de Nord a atras atenția, dar potențialul interes pentru armele nucleare subacvatice e puțin mai îngrijorător.

Asta pentru că, spre deosebire de rachetele obișnuite, care nu sunt tocmai ușor de ascuns de sateliții care țin totul sub observație, cele subacvatice pot fi lansate oricând. Se pare că în Coreea de Nord se lucrează la astfel de rachete de trei ani. Potrivit lui Joseph Bermudez, ofițer la All Source Analysis în Longmont, Colorado, în 2014 coreenii au lansat prima rachetă-submarin experimentală. Se pare că au avut cel puțin două încercări, dintre care una a eșuat, cel mai probabil, scrie Bruce Dorminey pentru Forbes.

Așadar, Coreea de Nord face progrese în ceea ce privește armele nucleare. Se estimează că are deja câteva astfel de dispozitive, cu plutonium, dar că niciuna nu are randament exploziv mai mare de 15-20 de kilotone, adică aproximativ cât aveau bombele care au distrus Hiroshima și Nagasaki acum mai mult de 60 de ani. De asemenea, interesul pentru arme nucleare al lui Kim Jong Un nu e chiar un mister. A devenit subiect de dezbatere la nivel internațional, după ce a lansat cu succes la data de 7 februarie satelitul de observaţie a Terrei Kwangmyongsong-4 și a promis mai multe astfel de demersuri pe viitor.

Satelitul a fost lansat cu ajutorul rachetei Unha-3, care încă se bazează pe tehnologiile anilor ’60, potrivit lui David Wright, fizician și co-director al programului de securitate globală de la Cambridge. De asemenea, a mai punctat și faptul că această tehnologie e destul de ineficientă. Oricum, amenințarea de a bombarda America nu e tocmai de neglijat, dar momentan Coreea de Nord nu dispune de tehnologii îndeajuns de avansate încât să poată utiliza astfel de arme la nivelul scontat.

Tot David Wright explică faptul că, în eventualitatea sumbră în care Coreea de Nord vrea să construiască o rachetă-submarin avansată, mai are de lucrat câțiva ani buni. De asemenea, Departamentul de Apărare împotriva Rachetelor al SUA are aproximativ 30 de interceptoare de rachete, majoritatea localizate în Alaska și în California. Sistemul e creat pentru a intercepta rachetele balistice cu rază mare înainte ca acestea să reintre în atmosfera terestră. Este încă în primele faze de testare, așa că nu i-a fost încă demonstrată presupusa capacitate de a opri un atac împotriva SUA.