Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu potențial nuclear

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu potențial nuclear

Coreea de Nord o comite din nou. După ce a testat o nouă bombă atomică pe bază de hidrogen chiar luna trecută, Pyongyang-ul a testat o nouă rachetă, chipurile pentru a pune sateliții în spațiu. După cum știe toată lumea, între rachetele spațiale și cele intercontinentale nu e nici o diferență.

În ciuda opoziției din partea comunității internaționale, Coreea de Nord are impresia că dezvoltarea de rachete nucleare și mijloacele de a le pune în orbită și înapoi, este una dinte metodele prin care țara sa ar scăpa de sărăcie și foamete. Evident că nu este așa, iar Coreea de Nord mai degrabă ar îndura sărăcia și foametea decât să piardă ocazia să fie o mică putere nucleară.

Totuși, nu se știe cu siguranță de ce Coreea preferă această cale. Țara are o economie pusă pe butuci de zeci de embrago-uri și sancțiuni economice și nici nu are prieteni prea mulți în jurul ei care să se opună sancțiunilor din Vest. Vestea că o rachetă a fost lansată de Coreea de Nord a atras reacții rapide din partea Japoniei, Americii și Coreei de Sud, nord-coreenii obligând ca toți aceștia, inclusiv China, să ia măsuri împotriva lor.

Totuși măsurile vor avea, ca întotdeauna, o limită. Și chiar dacă retorica va crește, așa cum deja o face America cu ocazia alegerilor prezidențiale, măsuri realiste mai radicale decât scufundarea țării și mai mult în foamete, nu prea există. Deja limitele genului de sancțiuni posibile propuse de comunitatea internațională au fost atinse, iar acum nu mai există pârghii de care nord-coreeni să mai poată fi trași.

Rămâne de văzut ce va face Coreea de Nord cu noua tehnologie testată, chiar și așa, aliații din jur au metode să doboare orice rachetă lansată de Pyongyang fără probleme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: