13 sept. 2015 | 15:23

Cum au ajutat bombele nucleare la salvarea mediului înconjurător

ACTUALITATE
Cum au ajutat bombele nucleare la salvarea mediului înconjurător

Când vine vorba de bombe nucleare, sunt puține lucruri bune care pot fi spuse. Acestea, însă, au fost folosite odată cu scopul de a ajuta mediul.

[related]

Dacă este un lucru din istoria omenirii pe care aproape niciun om de rând nu l-a asociat vreodată cu un lucru pozitiv, acela este bomba nucleară. Cu toate acestea, temutele arme de distrugere în masă au fost folosite doar în două situații împotriva oamenilor: la Hiroshima și la Nagasaki. În rest, am avut parte de teste, care mai de care mai impresionante, care aveau scopul de a arăta adevărata putere militară a unei țări.

Au fost, însă, și situații în care armele nucleare au fost folosit în scopuri nobile. Oricât de greu ar părea de crezut, acestea au ajutat la eliminarea unor probleme care ar fi putut avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător. În Uniunea Sovietică, de exemplu, bombele atomice au ajutat la stingerea unor focuri cauzate de gazele din subteran și chiar pentru a modifica relieful uneori.

[readmore]

Primii care s-au gândit la acest lucru au fost americanii. După cum scrie site-ul Nautilus, aceștia au început să detoneze bombe nucleare sub Pământ încă din 1957. Guvernul voia să vadă dacă acestea puteau fi folosite în procesul de exploatare a resurselor naturale, iar la un moment dat se vorbea chiar de lansarea unui număr mare de bombe pentru a crea o alternativă la Canalul Panama.

Sovieticii au început și ei să urmeze modelul rivalilor lor, iar în 1965 au creat prin aceeași metodă un crater lângă un lac. Craterul a fost umplut cu apă, care a fost ulterior folosită la irigare în perioade dificile. De asemenea, după cum spuneam mai devreme, aceștia au reușit să oprească un foc cauzat de gaze naturale. Acesta ardea în continuu la suprafață, fiind alimentat de gazele naturale dinăuntru. Soluția rușilor, după cum se poate vedea în videoclipul de mai sus, a fost una destul de interesantă.

Aceștia au săpat un tunel foarte aproape de canalul prin care se scurgea gazul, iar la capătul lui a fost plasat un focos nuclear. Odată detonat, una de șoc a acestuia a avut un efect atât de puternic, încât canalul care asigura circulația gazului a fost complet distrus. Unii cercetători au sugerat chiar detonarea unor bombe la foarte mare adâncime pentru a fi create spații de depozitare a deșeurilor nucleare. În anii ’70 și ’80, toate statele au început să se folosească din ce în ce mai puțin de energie nucleară, iar astfel, bombele au încetat să mai fie utilizate în scopuri pașnice.