Acest video îți arată cum funcționează mașinile electrice de curse

Acest video îți arată cum funcționează mașinile electrice de curse

Formula E ar fi, fără îndoială, cea mai interesantă serie de curse. Practic, e precum Formula Unu, dar implică doar mașini electrice, pe circuite stradale fără niciun fel de reguli și politici.

O astfel de mașină nu funcționează chiar diferit de un Tesla, de exemplu. Se bazează pe o baterie care oferă energie unui motor electric simplu, iar apoi e transmisă către roți. Deocamdată, Formula E nu se bucură de aceeași popularitate precum Formula Unu, dar potențialul e imens. Dincolo de cursele fantastice, echipele concurează pentru a-și face mașinile electrice cât mai rapide, iar în cursul „studiilor”, ar putea descoperi ceva care să poată conduce la îmbunătățirea mașinilor destinate publicului larg.

Prima competiție cu monoposturi integral electrice a avut loc în 2014. Specificaţiile tehnice au fost, încă de atunci, promiţătoare: monopostul putea accelera de la 0-100 km/h în trei secunde şi atinge o viteză maximă de 220-225 km/h pe baza motorului electric de maxim 270 de cai putere. Întrucât utilizează un motor electric, zgomotul generat de monopost este semnificativ mai scăzut: 80 de decibeli în locul celor 130 de decibeli din Formula 1. Spre comparaţie, o maşină de serie generează aproximativ 70 de decibeli, iar un autobuz 90 de decibeli, scriau cei de la Automarket.

Lipsa carburantului tradiţional, a emisiilor de dioxid de carbon şi zgomotul semnificativ mai redus face ca Formula E să fie o competiţie adaptată special pentru zonele urbane, exact acolo unde sunt promovate şi maşinile electrice de serie. În video-ul de mai jos, putem vedea cum este conceput un astfel de automobil:

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: