11 aug. 2015 | 10:30

Windows 10 IoT Core e noul sistem Microsoft care merge pe orice

ACTUALITATE
Windows 10 IoT Core e noul sistem Microsoft care merge pe orice

Când cei de la Microsoft au promis că vom vedea Windows 10 pe orice ecran, se pare că nu au glumit, iar noul Windows 10 IoT Core este cel mai nou pas în această direcţie.

Au trecut deja câteva săptămâni de la lansarea versiunii publice de Windows 10 şi cei mai mulţi utilizatori ai noului SO sunt destul de încântaţi de noua direcţie a platformei Microsoft. Gigantul din Redmond mai are însă multe lansări planificate în viitorul apropiat. Nu de alta, dar nu am văzut încă primele telefoane preinstalate cu Windows 10 Mobile.

Cu toate acestea, Microsoft a anunţat zilele trecute cea mai compactă versiune a noului lor sistem de operare. Aceasta poartă numele de Windows 10 IoT Core, iar abrevierea IoT provine de la Internet of Things. Ca urmare, vorbim de o variantă a platformei ieşită din Redmond menită să funcţioneze pe gadgeturi simple şi sisteme de dezvoltare cu performanţe foarte slabe. Chiar dacă nu poate rula Microsoft Office sau Photoshop, Windows 10 IoT Core rulează deja fără probleme pe Raspberry Pi 2 sau MinnowBoard Max. În contextul în care acestea sunt plăci de dezvoltare cu un consum infim de energie şi Raspberry Pi foloseşte un procesor pe arhitectură ARM, în timp ce MinnowBoard Max are la bază un chipset Intel, este evident că Microsoft a optimizat la maxim această iteraţie a SO-ului.

Având în vedere faptul că majoritatea plăcilor de dezvoltare stau la baza unor roboţi, gadgeturi sau sisteme interactive revoluţionare, aceasta este doar cea mai recentă dovadă că Microsoft speră ca orice aparat din casă sau dintr-o companie să ruleze o versiune de Windows 10. Pentru a-i demonstra utilitatea într-un mod creativ, compania americană a folosit Windows 10 IoT Core pentru a crea o masă automatizată de hockey. Dintr-un punct de vedere, posibilităţile sunt nelimitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele