09 oct. 2015 | 16:59

Volvo își va asuma răspunderea pentru accidentele mașinilor sale autonome

ENTERTAINMENT
Volvo își va asuma răspunderea pentru accidentele mașinilor sale autonome

Suedezii de la Volvo au declarat că își vor asuma întreaga răspundere pentru accidentele în care vor fi implicate autoturismele lor, atunci când vor funcționa în modul autonom.

Oficialii Volvo au declarat că principalele obstacole în dezvoltarea tehnologiei mașinilor care se conduc singure sunt reprezentate de legislație. Un motiv pentru care aceasta evoluează foarte lent este din cauza faptului că guvernele se întreabă cine va fi responsabil în cazul unui accident produs de o mașină autonomă.

Potrivit celor de la The Verge, Volvo încearcă să grăbească procesul și astfel declară că iți va asuma întreaga răspundere în cazul unui astfel de incident, sperând că alți constructori auto să-i urmeze exemplul.

Suedezii au deschis și subiectul atacurilor cibernetice asupra mașinilor, spunând că acest lucru ar trebui considerat ca fiind o infracțiune, însemnând că necesită a fi pedepsit ca atare. Este foarte important ca software-ul care controlează mașinile autonome să fie foarte bine protejat, deoarece, odată modificat, poate reprezenta un mare pericol atât pentru viața pasagerilor, cât și a celor din jur.

În cele din urmă, Volvo a mai adresat o ultimă problemă cu privire la conlucrarea guvernelor din întreaga lume, pentru ca legile să nu varieze de la un stat la altul. Absența unui set de reguli uniform încetinește procesul de dezvoltare al tehnologiilor autonome, deoarece un producător auto nu-și permite să creeze o versiune diferită a mașinii pentru fiecare țară și legile sale.

Declarațiile făcute de Volvo nu sunt revoluționare, dar ar putea reprezenta un pas înainte pentru împlinirea visului mașinilor autonome. Atât constructorii auto cât și companii precum Google fac progrese pe zi ce trece, dar au nevoie de susținerea statelor pentru a-și putea implementa tehnologia, iar Volvo încearcă să accelereze procesul.