România, pe lista țărilor spionate de ruși: virusul care a stat ascuns un deceniu
Conform unor informații recente, România s-ar afla pe lista statelor vizate de amenințarea cibernetică „APT28”, operată de ruși.
În cazul în care nu ați auzit de APT28, trebuie să știți că aceasta reprezintă o amenințare cibernetică persistentă și complexă care vizează companii și instituții de stat. Este cunoscută și sub denumirea Sofacy, a fost dezvoltată de vorbitori de limbă rusă și a făcut parte dintr-o operațiune amplă de colectare de date provenite de la victime selectate după criterii specifice de importanță strategică. Printre țintele vizate de atacatorii ruși au fost și instituții guvernamentale din România.
Din câte se pare, Sofacy a activat în mod anonim în Europa din 2007 și a fost folosit pentru a colecta date și informații legate de teme sensibile pentru Rusia. Vârfurile de activitate ale APT28 au fost înregistrate în paralel cu desfășurarea unor evenimente internaționale majore, precum tratativele de pace dintre rebelii pro-ruși și forțele guvernamentale din Ucraina sau mediatizarea excesivă a construirii avionului militar PAK FA T-50 Fighter, capabil să atingă viteze supersonice cu o capacitate de transport de 200 de tone (un competitor al modelului F35 al Lockheed Martin).
„În timp ce amenințările cibernetice complexe (APT) au devenit un termen popular după descoperirea Stuxnet într-o centrală nucleară iraniană din urmă cu cinci ani, aflăm că APT28 a reușit să folosească un mecanism subtil de colectare a datelor timp de un deceniu. Investigația s-a concentrat pe infrastructura și particularitățile de operare ale APT28, ceea ce ne-a permis să corelăm amenințarea cu persoanele care au gestionat-o și să identificăm țintele vizate”, a declarat Viorel Canja, Head of Antimalware and Antispam Labs al Bitdefender.
Un raport al celor de la BitDefender face legătura între amenințările cibernetice complexe de tip APT și indivizii din spatele acestora și scoate în evidență dovezi menite să sprijine ipoteza că statele deținătoare ale unor capacități tehnologice avansate sunt liderii unui nou val al spionajului cibernetic bazat pe software periculos.