Ce rişti dacă foloseşti Windows fără licenţă?

, 05 Feb, 07:42

Pentru că mulţi dintre noi, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, au folosit un Windows fără licenţă la un moment dat, ar fi bine să ştiţi riscurile.

De-a lungul anilor am fost deseori întrebat despre riscurile utilizării unui Windows fără licenţă. Deşi în ultimii ani preţurile sistemelor de operare s-au micşorat semnificativ, pe vremea când o licenţă de Windows ajungea cu uşurinţă la 1000 de lei, mulţi dintre noi foloseau ,,un cd de la un prieten”, pentru a-şi pune PC-ul pe picioare. Mai ales în perioada boom-ului vânzării de desktop-uri preinstalate cu Linux în magazine consacrate, mulţi dintre cei care profitau de astfel de super oferte, nici nu ajungeau bine acasă, şi-l chemau pe vecinul de la etajul doi să le instaleze şi lor un Windows Xp sau Windows 7. În mod evident, un astfel de gest este ilegal, dar pentru că nu aţi auzit niciodată că a venit poliţia la Marinică pe motiv că folosea aplicaţii piratate, nu v-aţi cumpărat prea curând o licenţă.

Partea legală a utilizării unui Windows fără licenţă

Licenţele software intră sub protecţia legii nr.8/1996 actualizată privind protecţia drepturilor de autor. Aceasta clasifică utilizarea oricărei aplicaţii sau conţinut digital, fără plata drepturilor de autor sau a costurilor de licenţă, ca fiind . ,,Art.139 (6) În sensul prezentei legi, prin mărfuri-pirat se înţelege toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fără consimţământul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta şi care sunt executate, direct ori indirect, total sau parţial, de pe un produs purtător de drepturi de autor ori de drepturi conexe sau de pe ambalajele ori copertele acestora.”

Înainte de orice, merită să aveţi în vedere că legislaţia din România ,,bagă în aceeaşi oală” persoanele care folosesc software piratat şi persoanele care distribuie astfel de conţinut. Dacă intraţi în a doua categorie, realizaţi o infracţiune şi riscaţi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau, în cel mai bun caz, o amendă usturătoare. Cu aceeaşi pedeapsă se penalizează realizarea de copii piratat, închirierea acelor copii, transportarea sau expedierea lor peste graniţă, cât şi depozitarea lor în scopul distribuirii ulterioare. Apropo, riscurile sunt la fel de mari şi se pedepsesc tot cu închisoare de la 6 luni la trei ani şi pentru cei care instalează, stochează, execută sau afişează conţinut fără licenţă sau drepturi de autor, conform articolului 139, alineatul 9 din aceeaşi lege nr.8/1996. În plus, nici o amendă sau pedeapsă cu închisoarea nu vă scapă de obligaţia acoperirii daunelor cauzate titularului dreptului de licenţă.

Ca de fiecare dată, riscurile aferente utilizării unui Windows fără licenţă sau al oricărui alt program sunt mult mai costisitoare pentru o persoană juridică sau societate comercială. Acestea pot ajunge cu uşurinţă la câteva sute de mii de lei. Ca urmare, dacă aveţi o firmă mare sau un birou cu câteva calculatoare, ar fi recomandabil să faceţi din stat o investiţie în licenţe pentru a evita repercusiuni ulterioare. ,,- Persoanei juridice (societății) care utilizează programele fără licenţă conform art. 135 Cod Penal – pedeapsa tipică o constituie amendă penalaă – Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 100 şi 5.000 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 600 de zile. Pentru infracţiunile descrise mai sus, limitele amenzii penale pentru persoane juridice sunt intre 120 şi 240 de zile-amendă (când legea prevede pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, unică sau alternativ cu pedeapsa amenzii) – art. 137 Cod Penal. Daca luam o medie – 200 zile amenda a 2.000 lei, ajungem la o sancțiune de 400.000 lei. Alte pedepse complementare pentru societate pot fi dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau integral pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la 1 la 3 ani, plasarea sub supraveghere judiciară, afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare.”

risti windows fara licenta

Revenind însă la cazul cel mai des întâlnit, acela de utilizator casnic care şi-a instalat pe PC-ul de acasă un sau de la un prieten, legea este destul de clară şi vizavi de această situaţie. În primul rând, trebuie să aveţi în vedere că, potrivit legii, utilizarea de software fără plata aferentă a unei licenţe intră sub incidenţă penală şi va figura în cazierul vostru judiciar, indiferent dacă pedeapsa va fi sub formă de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Dacă trageţi ponoase comerciale din utilizarea aplicaţiilor piratate, pedeapsa creşte până la 2 – 7 ani de închisoare. ,,Art.139 (7)În sensul prezentei legi, prin scop comercial se înţelege urmărirea obţinerii, direct sau indirect, a unui avantaj economic ori material.”

În România de investigarea infracţiunilor de ordin informatic, printre multe alte tipuri de infracţiuni, se ocupă DIICOT – Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Exceptând cazurile grave, de cele mai multe ori, nici un organ al statului nu se autosesizează în cazuri de piraterie ,,casnică”. De aceea, este foarte probabil să nu fi auzit să bată poliţia la uşa unui prieten pentru că era utilizator de Windows fără licenţă. În acelaşi timp însă, în cazul unei sesizări, sunt obligaţi să demareze o investigaţie care se va finaliza cu una dintre sancţiunile detaliate mai sus. Cu alte cuvinte, ţine doar de un ,,prieten binevoitor” să ajungeţi în faţa unui tribunal. ,,Art.138 (2)În cadrul unei acţiuni referitoare la încălcarea drepturilor protejate de prezenta lege şi ca răspuns la o cerere justificată a solicitantului, instanţa are dreptul să solicite furnizarea informaţiilor privind originea şi reţelele de distribuţie a mărfurilor sau a serviciilor care aduc atingere unui drept prevăzut de prezenta lege, fie de la făptuitor, fie de la orice altă persoană care: a)a deţinut în scop comercial mărfuri-pirat; b)a utilizat în scop comercial servicii prin care încalcă drepturile protejate de prezenta lege; c)a furnizat, în scop comercial, produse sau servicii utilizate în activităţi prin care se încalcă drepturile prevăzute de prezenta lege; d)a fost indicată, de oricare dintre persoanele prevăzute la lit. a), b) sau c), ca fiind implicată în producerea, realizarea, fabricarea, distribuirea sau închirierea mărfurilor-pirat ori a dispozitivelor-pirat de control al accesului sau în furnizarea produselor ori serviciilor prin care se încalcă drepturile protejate de prezenta lege.” În extractul din lege de mai sus, persoana binevoitoare este ,,solicitantul”.riscuri Windows fara licenta

Ce mai riscați dacă utilizați Windows fără licență

Dacă mai aveţi nevoie de motive în plus pentru a evita utilizarea unui Windows fără licenţă sau a oricărei alte aplicaţii software fără plata drepturilor de autor, merită să aveţi în vedere alte câteva posibile urmări. Indiferent dacă v-aţi descărcat Windows-ul de pe torrent sau în variantă trial de pe website-ul celor de la Microsoft, în momentul în care îl veţi activa printr-un crack, pentru a înşela perioada de 30 de zile după care ar expira implicit, vă expuneţi la mai multe riscuri.

În primul rând, nu aveţi niciodată siguranţa că respectivul crack nu face mai mult rău decât bine. Din acest motiv, aproape toate crack-urile de Windows sunt recunoscute ca viruşi, troieni sau keyloggere de către un antivirus decent. Ca urmare, nu ştiţi niciodată dacă, atunci când nu sunteţi atenţi, datele voastre private sunt expediate către un server de prin China sau Rusia.

În timp ce hackerii munceau să activeze cele mai noi versiuni de Windows, inginerii de la Microsoft munceau de software. Din acest motiv, mulţi dintre cei care folosesc un sistem de operare piratat, după ce şi-au instalat cele mai recente update-uri ieşite din Redmond sau după ce Windows-ul a instalat acele update-uri fără intervenţia utilizatorului, se trezesc cu un Windows expirat care refuză să mai pornească. În acea situaţie, dificultatea soluţiei la care puteţi apela pentru a vă mai putea accesa datele creşte exponenţial. Partea cea mai tristă este că şi un crack aplicat anterior vă poate tăia arbitrar accesul la fişiere obligându-vă, similar cu alte aplicaţii de tip ransomware, să daţi nişte bani dacă vreţi să mai vedeţi vreodată pozele din vacanţă sau proiectul la care lucraţi de şase luni.

În definitiv, situaţia nu este foarte roz pentru cei care refuză să cumpere un PC cu Windows preinstalat sau o licenţă de Windows separat. Pe lângă aspectul penal al problemei, vă expuneţi la nişte riscuri semnificative de securitate, atât din cauza faptului că nu puteţi instala în mod regulat actualizări de Windows, cât şi din pricina potenţialului efect negativ al crack-ului folosit. Cel mai bine ar fi să îmbrăţişaţi cu cardul de credit posibilitatea achiziţiei unei licenţe şi să vă bucuraţi că acum investiţi doar 300-400 de lei pe un Windows 8.1, în loc de 800-1000 de lei, preţul unei licenţe de WIndows 7 sau Windows Xp, pe vremea când era la modă.

Mai mult decât atât, similar cu o iniţiativă a celor de la Apple de acum câţiva ani, dacă utilizaţi un Windows care nu este piratat, puteţi instala următoarea versiune majoră de Windows fără costuri suplimentare. Un anunţ pe marginea acestui subiect a fost deja făcut în urmă cu câteva săptămâni de către oficialii companiei americane în legătură cu iminentul Windows 10. Astfel, dacă azi aţi cumpărat un Windows 8.1, mâine veţi putea instala pe acelaşi computer un Windows 10, iar peste un an sau doi, veţi putea instala Windows 11 sau Windows 12, indiferent care va fi următorul.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Eu cand am inceput cu pc-ul tata mi-a cumparat un Windows 98 cu licenta il mai am si acuma a dat pe el atunci 580 de ron ceva de genu, foarte mult luand in considerare timpurile insa de atunci pana acuma timpul a trecut repede iar salariul minim pe economie este tot la pamant asa ca de unde sa isi permita „vecinu lu ala cu cd-ul” sa isi cumpere windows cand el abia… are de curent?:).

Nu indemn la piraterie pentru ca nu este legal dar luand in considerare situatia de pe teren cred ca mai avem nevoie de 5 ani + cateva dosare penale sa se invete romanul.

Romanul ar fi bine sa invete sa foloseasca linux.

atat timp cat statul cheltuie 2500 pentru un puscarias iar salariul minim e 700 ce plm de licente si alte chestii sa mai vb sa vina ca 90% sunt pirati sa fim seriosi dar prostul de roman se lasa calcat pe cap ; ar trebui faza cu licentele sa fie valabile 5-10 ani dupa care sa fie freeware sa se mentina la cei care fac bani de pe urma lor nu la cei care le folosesc fara profit cand Terra va avea o societate echilibrata atunci sa se tina cont de chestiile astea ;si btw tactu a tras pentru licenta aia cu care te lauzi n-ai muncit-o tu pe 700 roni da de ce sa se invete romanul sa se invete ala care pune in vanzare un produs neprotejat ca-i piratat si folosit tu daca iti pierzi banii pe strada ce statul e obligat sa-ti returneze banii?mai si razi prostule cine stie cate curve a ratat tactu din cauza licentei tale de kkt

Teeberryu Shaolin

Nu e nevoie sa te enervezi, omule, e doar o poza de profil in care zambeste, doar nu si-a setat-o pentru ca stia ca va comenta la acest articol.
Ai si tu dreptate, dar are si el, amandoi in proportii subiective, accepta asta si nu mai jigni daca vrei sa-ti fie luata parerea in serios.

Cristi PĂDURE

Sunt utilizator de Mac OS X si cu ce vine Mac-ul preinstalat, sincer nu mai ai nevoie de alte soft-uri pentru uz casnic 🙂

Nu aveti bani de licente Windows (Microsoft) sau Mac-uri, folositi Linux. Testati mai multe variante de linux si ramaneti la cel care va satisface cel mai mult.

Doriti bani pentru licente? Aveti mai jos OFERTE DE MUNCA:

Munca de acasa, in fata calculatorului, cerem seriozitate.
Pentru mai multe informatii, contactati adresa
viorel70m1@yahoo.ro cu unul dintre codurile urmatoare:

-„info” pentru cei care au rabdare si vor sa-si construiasca ceva solid, cu rasplata mai mare in viitor (intr-un an, maxim 2);
-„detalii” pentru cei care doresc rezultate palpabile in timp mai scurt (in cursul unui singur an);
-„voip” pentru cei care vorbesc mult la telefon si doresc un surplus la veniturile proprii.

Orice alegeti, e de viitor si realizabil cu putine resurse financiare si de timp.

Astept mesajul dumneavoastra.

Linux will be always free xD Sau cel putin asta am auzit xD

aveti dreptate cu ce spuneti.e ilegal si tine si de bun simt sa le platim munca oamenilor.dar dupa cum stim legea e facultativa si bunul simt lipseste cu desavarsire,romanul pirateaza tot ce prinde cu drag si spr.inclusiv eu.acum sunt curioasa care procuror o sa inceapa o up ,sau, daca depune acest efort(ceea ce ar fi o minune,), ce dosar legat de piraterie la nivel „casnic” o sa treaca mai departe de etapa up.nici unul,va zic eu.dosarele de genul nici nu ajung la procurori,au chestii mai importante de facut.si la 4 000(mii!) de dosare la un singur procuror,nici nu ii invinuiesc.

daca vrei sa platesti munca oamenilor ai optiunea donatiilor catre cei care se ocupa de linux-uri.
sa platesti microsoft, platesti intai bogatanii si abia apoi o mica parte din banii tai ajunge la muncitori (programatori).

cu cat sunt mai multi utilizatori de windows cu atat mai multi bani castiga patronii, iar „muncitorii” primesc acelasi salariu (deci un procent din ce in ce mai mic din platile utilizatorilor de windows).
„muncitorii” linuxisti fac asta voluntar si din pasiune. prin donatii doar sunt putin incurajati sa continue.

iar donatia nu e o plata, e o rasplata voluntara iar suma este la aprecierea sau dupa posibilitatea fiecarui donator.

oricum linuxistii nu traiesc din donatii

ma refer la piraterie in general,normal ar fi sa platim.ceea ce vroiam sa evidentiez este faptul ca legal nu se intampla nimic.probabil autorii articolului nu stiu ce se intampla in practica.

Eu zic să vă duceți toți nițel în pchizda mamei voastre.

Microsoft gives you Windows(with money),
Linux gives you all the House(for free).

…sau platesti 100 lei pe okazii pt. un serial number legal (de volum)

Daca-ti permiti sa-ti cumperi jocuri pe steam sau alte platforme, pentru ca esti un mic gamer, iti permiti sa-ti achizitionezi si o licenta pentru Windows, acum depinde si de fiecare persoana in parte, poate unii prefera sa bea de cei 500 lei, decat sa-si ia o licenta la un W8.1

Serios?De aia a dat Microsoft mita in Romania,ca sa castige licitatia…ca sint ei corecti iar noi fraieri….

Taifas Geanin

Pai dupa lege trebuie arestata 90% din populatia romaniei…. Dar cum spunea cineva Microsoft sunt corecti? Ei da mita ca sa le fie cumparate licentele…. Nu e problema… Cind nu o sa mai mearga vrajeala trece toata lumea pe linux…. Uite… Spre exemplu linux mint seamana foarte mult cu windows…. Ubuntu este iarasi un sistem bun si usor de utilizat…. Si stiti ceva???… Sunt gratuite…. Ca sa nu mai zic ca mai nou exista si android pentru pc…
Microsoft oricum e ca picat din multe puncte de vedere… Cel putin pe partea mobila….. Cred ca o perioada trebuie sa invete sa munceasca si gratuit…. Sau macar… Exista un pret universal…. 1$/1€/licenta… Si atunci isi vor cumpara si aia din africa…

M-ati innebunit cu Linux-ul vostru! O sa trec pe Linux cand o sa fie mai prietenos si cand o sa am aceleasi programe de pe Windows. Lumea s-a obisnuit sa aiba multe programe interesante ca cele de pe Windows, cum credeti ca poate cineva sa treaca doar ca e gratis? Am incercat Ubuntu, dar mai mult m-am enervat ca nu puteam sa fac anumite lucruri ca pe windows. Nu am variante de Linux. Pentru stat pe Google si Facebook, da e bun si Linux. Nu mai zic de jocuri…mai toate sunt pentru Windows. Iar faza cu virusii…prefer sa stiu ca sunt in pericol si sa ma protejez, decat sa ma culc pe-o ureche si apoi sa plang (nu am avut niciodata probleme cu ei). Cica Linux nu este atacat ca sunt putini care au asa ceva. Bun, dar daca trec toti la el, nu-i asa ca vor aparea si virusii? :))))

Taifas Geanin

Te contrazic…. Linux mint aduce foarte mult cu windows in utilizare… Dar acum logic ca sistemele de operare sunt diferite intre ele… Singurul lucru care intradevar ma enerveaza si pe mine la linux ca daca cauti vreo explicatie la cum sa faci ceva sunt foarte multi care le place sa se creada destepti si iti da explicatia in comenzi desi exista varianta simpla din click-uri ca la windows si e mult ma simplu…. Bun acum referitor de programe…. Exact cum ai spus de virusi… Nu crezi ca daca vor fi multi utilizatori de linux nu se vor reorienta si astia cu programele sau jocurile? Asta e… Cit o mai merge cu windows o mai merge, cind nu…. Trecem si pe linux…. Eu am oricum 2 SO pe calculator… am si win si linux mint…

La fel cum in alte tari se practica preturi diferentiale pentru software … ex un joc in west costa 50-60 dolari pacolo costa 20-24 de dolari … asa ar trebui sa fie si la noi … sa se plieze pe salariul minim … daca nu vor piraterie … oricum ei au de castigat din asta … cred ca daca ar orienta pretul unui windows pe un salariu de 1000 de lei si in romania ar avea mai multi clienti casnici … a si sa nu lanseze cateva mii de tipuri de win cum a fost in cazul lui win 7 ….

Bibistrocelul Mov

mă 3,14ș pe licența lor, din banii mei și-au luat șpăgile alea. Ar trebui ca fiecare român să primească windows moka cel putin până în 2122 sau 2123, n-am calculat cu virgule.

Piratați copii, pirați în plm !!!!

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail