Recunoaşterea facială din Windows 10 este surprinzător de eficientă

Recunoaşterea facială din Windows 10 este surprinzător de eficientă

Printre posibilităţile de autentificare incluse în Windows 10 se numără şi recunoaşterea facială, iar eficienţa acestei funcţii este surprinzătoare.

În cazul în care v-aţi plictisit să introduceţi parole stufoase în fereastra de login de la Windows 10, puteţi realiza acelaşi proces folosind faţa voastră. Prin intermediul webcam-ului trăsăturile feţei vă sunt scanate şi comparate cu o imagine înregistrată anterior, iar în câteva secunde veţi ajunge la desktop dacă totul s-a desfăşurat conform planului.

Deşi nu este nici pe departe prima oară când puteţi face acest gest într-un sistem de operare, nici măcar prima oară într-un Windows, se pare că cei de la Microsoft au finisat respectiva funcţie surprinzător de bine.

În urma unui test realizat de curând de publicaţia The Australian a ieşit la iveală că nici măcar gemeni identici nu au putut să păcălească sistemul de autentificare incorporat în Windows 10 bazându-se pe recunoaşterea facială. În acest scop, au încerca aranjarea frezelor cu precizie, purtarea sau eliminarea din ecuaţie a unei perechi de ochelari, toate fără succes. Până când persoana care s-a înregistrat la început pe respectivul computer nu a venit în faţa PC-ului, autentificarea a eşuat.

A existat o singură circumstanţă în care sistemul de operare nu a vrut să autentifice nici măcar utilizatorul original, dar mai important decât atât este că un geamăn identic al respectivei persoane nu a înşelat sistemul. Pentru acest experiment interesant a fost folosit un Lenovo Yoga 3 14 cu un webcam integrat de o calitate peste medie, capabil să facă o treabă foarte bună în stabilirea adâncimii unui cadru.

În mod evident, rezultatele unor astfel de teste depind foarte mult şi de caltiatea camerei pe care o aveţi la laptop. Din acest motiv, există şane destul de mari ca pe un sistem mai vechi recunoaşterea facială din Windows 10 să nu fie la fel de impresionantă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: