Premieră previzibilă la Bacalaureat: un elev a copiat folosind un smartwatch

Premieră previzibilă la Bacalaureat: un elev a copiat folosind un smartwatch

Tehnicile de copiat la examene au evoluat odată cu societatea. Iată-ne în 2015, când un elev din Craiova este dat afară din sala de examen din cauza unui ceas inteligent de pe care încerca să copieze.

Înainte cu un ceas inteligent puteai cel mult să faci câteva calcule simple și riscai să fii dat afară de la un examen la matematică. Cele mai noi însă sunt capabile să stocheze ceva mai multe informații și chiar să fie conectate la Internet prin telefon. Un elev din Craiova a fost încrezător în tehnologie, a încercat să copieze folosind un smartwatch și a fost eliminat de la ultima probă de Bacalaureat.

Profesorilor supraveghetori le-a dat de gândit faptul că tânărul se uita mult prea des la ceas. Oricât de greu ar trece timpul la un examen, parcă verificarea din minut în minut ar fi prea mult. Supraveghetorii susțin că este prima dată când se confruntă cu o astfel de fraudă. Absolventul nu mai are voie să susţină examenul, două sesiuni succesive, informează Digi24.

Dacă la Craiova este o premieră, în alte țări ceasurile au fost deja scoase din sala de examen înainte de a se lovi profesorii de așa probleme. Universități din Australia au început deja să interzică ceasurile inteligente, dar pentru că linia între inteligent și clasic ar putea fi prea greu de tras, au decis să le scoată “în afara legii” pe toate. Astfel, Universitatea New South Wales a decis ca toate ceasurile să fie puse într-o pungă transparentă sub scaunul studentului.

Cum examenul de Bacalaureat nu este cel mai greu din lume, este interesant de văzut cum se descurcă chinezii la cel mai dificil. Ca să îi monitorizeze mai bine pe trișori, aceștia s-au dotat cu drone. Cu ajutorul tabletelor, organizatorii pot controla drona, putând folosi inclusiv funcția de zoom. Cu cât drona este mai aproape de sursa semnalului identificat, cu cât generează mai multe unde pe un grafic, făcând-o ușor de depistat.

Citește și: