09 mai 2015 | 14:17

PlayArena – Jocurile The Room îți arată cum o cutie banală te poate ține în suspans

FEATURE
PlayArena - Jocurile The Room îți arată cum o cutie banală te poate ține în suspans

Seria The Room cuprinde unele dintre cele mai bune jocuri de pe Play Store. Împreună, acestea vă costă mai puțin de 8 lei. Dar oare îi merită?

Primul joc din seria The Room a fost lansat în data de 12 septembrie 2013. Continuarea acestuia a urmat la fix 15 luni distanță. Recent, le-am jucat pe ambele, iar dacă luăm în considerare felul în care s-a terminat primul joc, acestea cred că au fost cele mai lungi 15 luni din viață pentru toți fanii seriei.


”Din bube, mucegaiuri și noroi/Iscat-am frumuseți și prețuri noi” mi se par a fi versurile care caracterizează jocurile The Room la perfecție. De ce spun acest lucru? Deoarece înainte de ele, nu au mai fost jocuri de acest fel care să înregistreze un succes.

Într-adevăr, la fel ca Max Payne, The Room nu a fost primul joc de tip puzzle/mystery. Dar, spre deosebire de celelalte, The Room le oferea jucătorilor posibilitatea de a schimba unghiul de vizualizare pentru a putea rezolva multitudinea de mistere. Într-un fel, Max Payne și The Room ar putea fi considerate iPhone-urile jocurilor de tip ”third person shooter” și, respectiv, puzzle.

the room I

Patru pereți, o cameră relativ spațioasă, iar în mijloc, o cutie misterioasă. Imaginea aceasta o veți vedea la începutul fiecărui nou mister din ”The Room”. În ciuda titlului, elementul central nu este camera, ci cutia respectivă. Nu avem de-a face cu un joc de tip ”room escape”, ci cu un puzzle remarcabil din orice punct de vedere. Fireproof Games a reușit să creeze mai mult suspans cu ajutorul unei cutii decât majoritatea jocurilor de tip horror.

Principalul scop este acela de a afla ce conține misterioasa cutie. La prima vedere, nu există multe indicii, însă odată ce faceți zoom, acestea vor ieși pe rând la suprafață. Uneori va fi nevoie să rotiți o cheie, alteori va trebui să deschideți un sertar ascuns. Indiferent de dificultatea cerinței, întotdeauna există o soluție ascunsă, iar pentru situațiile în care o glisare a degetului sau un click nu vă vor ajuta, dezvoltatorii jocului au creat chiar și o unealtă specială.

the room I

The Room plasează jucătorul la limita dintre o lume văzută și una nevăzută cu ochiul liber. Pentru a trece de această barieră, el va avea acces încă de la început la o lentilă care se va dovedi de mare ajutor într-unele dintre cele mai grele momente. Pe lângă lentilă, alte elemente ajutătoare vor fi scrisorile peste care veți da în diverse momente.

Nu trebuie negată contribuția coloanei sonore la atmosfera generală. Nu de puține ori veți auzi diferite zgomote în jur, iar cei de la Fireproof Games au implementat și diverse efecte de lumină care măresc suspansul. Pentru cei care vor ajutor, creatorii au inclus și un buton pentru indicii, fiecare episod având un număr prestabilit al acestora.

the room I

Ce aduce nou The Room Two

Al doilea joc din serie rezolvă ”problema” primului. Ne referim, desigur, la diferența dintre titlu și ceea ce oferă jocul. De această dată veți putea interacționa cu mai multe elemente dintr-o cameră, nu doar cu o cutie. Astfel, vă veți afla în numeroase situații în care veți explora cufere, proiectoare sau arbalete pentru a găsi mai multe indicii.

The Room II

Jocul continuă poveste din primul joc, scopul fiind același: găsirea elementului nul și înțelegerea puterii pe care o deține acesta. Fiecare episod se leagă foarte bine de cel precedent și contribuie într-un mod important la înțelegerea întâmplărilor care stau în spatele acțiunii din universul The Room. Nu vom face spoiler-e indicându-vă ce se va întâmpla pe parcurs, dar vă vom spune, totuși, că jocul merită cei 3,5 lei pe Play Store.

The Room II

De ce ai juca The Room?

Povestea din joc vă va ține lângă dispozitivul mobil constant. Asemenea unei cărți foarte bune, The Room este dificil, dar, în același timp, misterios și imposibil de abandonat odată ce vă obișnuiți cu el.

Gameplay-ul este unul foarte reușit, care vă permite o libertate de mișcare foarte mare, mai ales în cel de-al doilea joc din serie.

Grafica nu a fost menționată de foarte multe ori, însă este una de excepția. De fapt, seria The Room beneficiază o grafică superioară oricăror alte jocuri de acest gen.

The Room II

De ce ai spune pas?

Dacă nu vă plac jocurile de tip puzzle, atunci The Room cu siguranță nu va fi pe placul vostru. În cazul în care preferați jocurile de tip first person shooter sau third person shooter, puteți alege oricând într Modern Combat 5, Overkill 3 și Max Payne. Dacă, însă, preferați RPG-urile, atunci Star Wars: KOTOR este jocul ideal.

The Room II

Jocuri similare cu The Room

Primul joc The Room a înregistrat un succes enorm, intrând extrem de rapid în topurile de pe Google Play Store și de pe App Store. Ulterior, deși nu s-a bucurat de aceeași popularitate, The Room Two a fost apreciat de majoritatea fanilor. Cele două, însă,  pot fi terminate în câteva zile. Mai mult decât atât, sunt șanse ca multe persoane să fi jucat deja cel puțin unul dintre acestea. De aceea, am alcătuit o scurtă listă cu unele dintre cele mai asemănătoare jocuri cu ”The Room”.

În primul rând, trebuie menționate The Silent Age ( disponibil atât pentru Android, cât și pentru iOS) și Puzzle House: Mystery Rising (Android, iOS). Ambele au o grafică interesantă și pun accent pe descoperirea de indicii. De asemenea, jocurile Forever Lost ar putea reprezenta o provocare pentru majoritatea utilizatorilor. Până acum au fost lansate două episoade, ambele putând fi găsite pe Play Store și App Store.

Dacă niciunul dintre acestea nu vi se pare interesant, puteți încerca Machinarium (Android, iOS) sau realMyst. Ultimul dintre acestea poate fi găsit doar pentru dispozitivele cu iOS în magazinul online al celor de la Apple.

The Room II